вторник, юни 6, 2023

Валутният резерв на Китай премина два трилиона долара

Обменните валутни резерви на Китай, най-големите в света, са надхвърлили 2 трилиона долара, съобщиха от китайската централна банка.
Валутните резерви са нараснали  с 17,8% от юни 2008 г. насам до рекордните 2,13 трилиона долара. Валутният резерв на страната е два пъти повече от този на Япония – втория по големина в света. Запасите са се увеличили, след като чуждестранните инвестиции се вляха обратно в Китай.
Народната банка на Китай купува повечето от доларите, влизащи в страната, за да предотврати ръста на валутния й курс.
Робърт Пестън от Би Би Си, смята, че основната причина за нарастването на валутните резерви на Китай  не е излишъкът на страната,  породен от преобладаването на износа над вноса, а е резултат от това, че презокеанските инвеститори идентифицират китайската икономика като най-силната в света и затова влагат парите си в имоти и акции. Основният китайски стоков индекс, Shanghai Composite Index, има ръст с 74% тази година. Основната част от валутните резерви на Китай са в долари – главно държавен дълг на САЩ.
Лидери на страната изразиха загриженост за стабилността на щатския долара и призоваха за създаването на нова международна резервна валута. Те се боят, че стойността на долара може да спадне заради финансова криза и така да се намали стойността на огромния американски дълг към правителството.

Още от категорията

Последно

Реклама