неделя, юни 4, 2023

Най-богатите българи

1. Васил Божков

Приблизителна нетна стойност: 1,48 милиарда лева

Акции в частни дружества: “Нове Холдинг”, мажоритарен акционер в “Бул Инс”, продал акциите си в “Еврофутбол”. Собственик на “ВАБО-1” ЕООД, казина, хотели (“Глория палас”) и много други компании и офшорни компании.Най-богатият човек в България

Акции в публични дружества: “Пътища Холдинг” – около 60%, на стойност 240,32 милиона лева, “Мостстрой” – около 70%, на стойност около 35,66 милиона лева, “Железопътна инфраструктура холдингово дружество” – около 78%, на стойност около 230 милиона лева.

Собственик на много картини и богата колекция от антики.

2. Христо Ковачки

Приблизителна нетна стойност: 850 милиона лева

Акции в частни дружества: ТЕЦ “Марица изток 3”, ВЕЦ “Пасарел”, “Кокаляне”, “Топлофикация” Бургас, “Топлофикация” Плевен, “Атомремонтстрой”, “Общинска банка”, “ТВ Европа”, “Топлофикация” Враца, “Брикетна фабрика Гълъбово”, рудник “Чукурово”, рудник “Бели брег”, рудник “Черно море”, рудник “Балкан 2000”, пенсионен фонд “Топлина”, “Лазерни и оптични технологии” АД, ТЕЦ “Бобов дол”, фабрика в Драгоман, “Ню Партнерс” ЕООД и др.

Акциив публични дружества: Неизвестно.

Христо Ковачки е също толкова известен с бизнеса си, колкото и с това, че е женен за поп-фолк певицата Деси. Той е известен с това, че изкупува имоти и печели приватизационни търгове на цени, които са доста под пазарната стойност. Често се представя за консултант на собствените си компании или назначава 23-годишни момичета студенти на подобни позиции, като постига добро управление на риска. Придобиванията, направени от неговите компании, се финансират предимно от Първа инвестиционна банка, чийто мажоритарен акционер е неговият кум, Ивайло Мутафчиев.

3. Митко Събев

Приблизителна нетна стойност: 650 милиона лева

Акции в частни дружества: “Петрол Холдинг”, “Нафтекс Холдинг”, “ТрансКарт”, “Ер Лазур”, футболен клуб “Черноморец”, хотели, магазини и др.

Акции в публични дружества: “Петрол АД” – притежава около 47%, на стойност около 450 милиона.

Митко Събев запова бизнес с “Феста”. С финансиране, осигурено от Денис Ершов, милионер с латвийски корени, той е съосновател на гореспоменатата компания със своята съпруга Петя Славова. По-късно се разделят, но продължават да работят заедно. Той е един от трите големи играчи на петролния пазар.

4. Весела Кюлева, вдовица на Емил Кюлев

Приблизителна нетна стойност: 520 милиона лева

Акции в частни дружества: “Ривиера”, “Интерхотел Сандански”, “ВК Мениджмънт” ЕООД, “АЕКС” АД, “Демекс Корпорация” АД, “Контракт Холдинг Къмпани”АД, издателства, вестници и др.

Акции в публични дружества: “Ривиера” е извадена от Българската фондова борса през 2007 г., когато пазарната й капитализация е 60 милиона лева. Весела Кюлева започва като секретар в кабинета на Емил Кюлев и става негова съпруга и вдовица. Тя е наследила половината от своята империя и сега прекарва времето си в спорове с Дарина Павлова за това коя от тях е най-богатата жена в България, макар приятелката на Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, да изостава с богатството си от 306 милиона лева. Кюлева продава “ДЗИ” и “ДЗИ Банк” за над 300 милиона евро, като по този начин навлиза в редиците на най-богатите източноевропейци.

5. Гриша Ганчев

Приблизителна нетна стойност: 480 милиона лева

Акции в частни дружества: “Литекс Комерс” и чрез нея “Централна автогара София”, “Литекс Магазин” ЕООД, Хотел “Президиум Палас”, футболен клуб“ЦСКА”. Също така,негова компания произвежда соковете“Queens”, търгува със захар, отдава под наем 31 бензиностанции на “Shell”, занимава се с производство на хидроелектричество чрез “Пиринска Битрица-Енергия” АД и др.

Акции в публични дружества: Неизвестно.

Гриша Ганчев е известен като един от най-големите покровители на изкуствата в България. Той е и един от най-големите спонсори на спорта и има страст към конете.

Интересни факти за най-богатите хора в България

Най-богатият 1% от българите притежава 55 пъти по-високи доходи спрямо това, което получава половината от населението у нас, според проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За последните 20 години капитали и ресурси се концентрират в ръцете на все по-малко хора.

„Средният годишен доход за 2020 година на 50% от най-бедните българи е 5787 лева, което е около 500 лв. на месец. Годишният доход на ТОП 1% най-богати българи е 320 000 лева, или по 26 000 лева на месец„.

Още от категорията

Последно

Реклама