неделя, юни 4, 2023

Валентин Захариев купил Кремиковци със задължения от ДДС измами

Кремиковци е продаден с 285 млн. лв. скрити задължения, твърди първият частен собственик на металургичния комбинат Валентин Захариев в интервю пред Дневник. През 1999 г. фирмата на Захариев Дару металс (преименувана на Финметалс) купи от държавата 71% от комбината срещу 1 долар.

Според Захариев част от скритите задължения са от ДДС измами и дългогодишeн отказ на митническите служби да глобят комбината за митнически нарушения. Те са били известни на държавата, но възможността дружеството да бъде санкционирано не е била посочена в информационния меморандум към приватизационния договор, обясни Валентин Захариев.

По думите му към момента на приватизацията в комбината е имало хора, близки до управляващата партия СДС, които са се грижели за бизнес интересите на политическите си лидери.

В интервюто Валентин Захариев разказва за натиск и проблеми, които ДПС създава на Кремиковци по времето на кабинета Сакскобургготски, за закана на Ахмед Доган да закрие комбината и за опити на юпита от НДСВ да намерят нов собственик.

Захариев оспорва и обвинението на Прамод Митал (на когото продаде Кремиковци), че цесията между Финметалс и офшорките Булстил и Скад ко е главна причина за настъпилите финансови затруднения на металургичното дружество.

Повод за интервюто е документалният филм за комбината Фалитът на илюзиите, чийто сценарист е журналистът  от Дневник Стефан Антонов. След повторното му излъчване бившият собственик на Кремиковци пожела да представи документи, свързани с историята на дружеството.

Източник: Вестник Дневник

Още от категорията

Последно

Реклама