вторник, септември 26, 2023

Скандалът Събев – Ершов разтресе Петрол АД

Безпрецедентен за последните години у нас скандал в една от най-големите компании за дистрибуция на течни горива – „Петрол“ АД – доведе до спад в цената на акциите му с 13.5% само в петъчния борсов ден. Това става на фона на данните за намалението на пазарната капитализация на дружеството с близо 63% на годишна база до 279 млн. лв.

Скандалът доби публичност, след като акционерът в дружеството – известният у нас със забраната да пребивава в страната 10 години руски бизнесмен Денис Ершов – подаде жалба в прокуратурата срещу съдружника си Митко Събев, с твърдението, че е бил грубо измамен от него посредством документно престъпление и че дружеството е тласкано към фалит.

Акционери в „Петрол“ АД са „Петрол холдинг“ АД с дял от 53.17%, „Нафтекс Петрол“ – дъщерно на „Петрол холдинг“ – 41.82%. 5.01% са собственост на дребни акционери. В „Петрол холдинг“ акционери с равни дялове по 47.5% са Събев и Ершов, което на практика означава, че двамата споделено контролират „Петрол“.

Според жалбата на Ершов до Върховната касационна прокуратура, за която писа подробно в. Труд“, Събев, който е председател на Надзорния съвет на „Петрол“ АД, е свикал незаконно общо събрание на акционерите, след като изрично Ершов, като член на надзора, е оттеглил пълномощното си, с което Събев го е представлявал в там.

По този начин надзорът е наредил извършването на смяна в Управителния съвет на дружеството, въпреки несъгласието на Ершов. Това, според руския бизнесмен, е класическо документно престъпление.

Пред „Труд“ Ершов, който вече може да пребивава в България, след като десетгодишната забрана за това отпадна, заявява, че е „дълбоко разочарован“ от съдружника си Събев, с когото били работили отлично 15 години. Когато се опитал да си изясни отношенията със Събев, той го заплашил с разправа и го предупредил, че има връзки навсякъде – „в правителството, в данъчното, в съда, в прокуратурата“. Ершов твърди още, че Събев му е казал, че е унищожил и книгата на акционерите на „Петрол холдинг“, така че той не можел да провери дали там не са направени някакви поправки и вписвания.

Руският бизнесмен твърди още, че преди две години „Петрол холдинг“ е разполагало със 170 млн. евро собствени оборотни средства. Тези пари сега ги нямало, а като управител Събев твърдял пред Ершов, че за това е „виновна световната финансова криза“.

Самият Събев контрира, че Ершов бил „болен“ човек.

Часове след публикацията от „Петрол“ АД разпространиха до медиите съобщение, според което промените в дружеството, взети след решението на Надзорния съвет, „са изцяло продиктувани от необходимостта да се повишат ефективността и контролът в работата на дружеството“.

„Съгласно решенията от заседанието на Надзорния съвет Цветан Димитров, член на Управителния съвет, беше освободен заради доказани нарушения на финансовата дисциплина“, се посочва в изявлението. За нов член на УС на „Петрол“ АД, Надзорният съвет определил Орлин Тодоров, изпълнителен директор на „Петрол Холдинг“ АД.

Още от категорията

Последно

Реклама