вторник, юни 6, 2023

Ще рециклират стари монитори и телевизори в Кремиковци

Инсталация за обезвреждане на телевизори и монитори на компютри ще заработи от 2011 г. в „Кремиковци“. Високотехнологичното съоръжение ще бъде изградено от „Макметал холдинг“ в сътрудничество с Асоциацията на еколозите от общините в България.

Инвестицията е 1,75 млн. лв., като почти половината от сумата се отпуска безвъзмездно по Програмата на Европейската комисия LIFE+.

„Макметал холдинг“ работи като подизпълнител на организации за обезвреждане на отпадъци от стари коли, електроуреди и излезли от употреба батерии. По договор със Столична община „Макметал холдинг“ е изградил система за събиране на стара електронна и електрическа техника в София.

От 2010 г. мобилните групи в София, които събират непотребни ел. уреди от домовете по заявка, са увеличени на четири. В малките селища уредите ще се събират кампанийно. Ще се обявяват дни, в които това ще става.

Досега мониторите на компютрите и телевизорите са били трупани в складове, а от догодина, когато заработи инсталацията, ще се обезвреждат в нея. От екраните ще се отстранява предната част с изключително вредния луминифор. В него се съдържат елементите барий и стронций, които са опасни за здравето и за околната среда, обясни Ирина Василева, която отговаря за дейностите с отпадъци във фирмата.

Очакваният капацитет на инсталацията е 80-100 монитора на час. Тя ще бъде обслужвана от 3-4 човека, за чиято безопасност ще бъде инсталиран и компресор за поглъщане на вредните вещества.

Още от категорията

Последно

Реклама