петък, юни 2, 2023

Ще приватизираме болниците

Българското правителство вероятно ще започне приватизация на държавните болници тази година след ревизия на задлъжнелия сектор. Това казва министърът на здравеопазването Божидар Нанев в интервю за Ройтерс. Според него по-добрата структура на финансиране на болниците ще повиши инвеститорския интереси, както и ще стимулира гражданите да отделят повече средства в публичните и частните здравни фондове.

Дясноцентристкото правителство, избрано юли миналата година, реши да затвори 21 държавни болници, строени по времето на комунизма. Други 130 болници предстои да бъдат закрити или трансформирани в по-малки центрове за лечение. Според министъра планът на правителството ще бъде осъществен, независимо от общественото мнение.

Опасението от лишаване на достъп до болнично лечение в малките населени места предизвика протести в различни градове в страната. В тях се включиха и медицински работници.

„Приватизацията е начинът, който трябва да следваме“, заяви Нанев, който е бивш хирург. „Трябва да има приватизация на болниците и услугите, предоставени от тях„, допълни той.

В България има 350 държавни болници. 71 от тях бяха в списъка със заведения, които не могат да бъдат приватизирани. Нанев посочи, че това може да се промени чрез поправки в закона, след като правителството изгради ясна стратегия за разпродажбата им. Министерството работи и по нови методи за изчисление на цените на медицинските услуги, които да отразяват реалностите на пазара.

„За реформите трябват средства. Не можем да правим реформи, спестявайки пари, това трябва да е ясно“, каза още Нанев, без да дава конкретни цифри. Бюджетът на държавния здравен фонд за болниците падна с 24% до 709 млн. лв. през 2010 г. Общите задължения на болниците са били около 350 милиона лева в края на ноември миналата година.

За настоящата година България, която е най-бедната страна в ЕС, отделя 4,2 процента от своя БВП за здравеопазване, което почти два пъти по-малко в сравнение със западните страни.

Корупцията в сектора е широкоразпространена и плащането на подкупи на лекарите за различни услуги е норма. Проучванията на общественото мнение показват, че българите са сред най-недоволните от системата на здравеопазване сред 27-те страни-членки на Европейския съюз.

Заради продължителното им неглижиране и липсата на политически воля, много болници са недофинансирани, задлъжнели и без съвременно оборудване.

Още от категорията

Последно

Реклама