вторник, февруари 7, 2023

Бъфет със слабо представяне спрямо S&P 500 за 2009 г.

През 2009 г. милиардерът инвеститор Уорън Бъфет отчете най-лошото си представяне спрямо щатския фондов пазар от десетилетие, след като инвестира 26 млрд. долара в придобиването на железопътна компания и намали очакванията си за възвращаемостта от инвестициите, пише Bloomberg.

Акциите на Berkshire Hathaway Inc., компанията която Бъфет оглавява като председател повече от четири десетилетия, са поскъпнали с 2.7% на Нюйоркската фондова борса през 2009 г., в сравнение с 23-процентно повишение за индекса S&P 500. Това е най-лошото представяне на Berkshire от 1999 г., когато книжата на компанията се обезценяват с 20% в сравнение с ръст от 20% за индекса. Berkshire е успявала да отчете по-добро представяне от S&P 500 в 15 от последните 22 години.

Бъфет, чиито придобивания и избор на акции увеличиха 30 пъти цената на акциите за 20 години, все по-трудно успява да повтори доходност с разрастването на компанията. Закупуването на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe Corp., обявено през ноември, не беше „евтино“, според Бъфет.

Представянето на Berkshire спрямо S&P 500 спада дори според любимия индикатор на Бъфет – нетен капитал на акция. Той показва активите на компанията минус задълженията, което според Бъфет най-точно отразява стойността на една компания и изостава спрямо индекса три пъти в последните 10 години до 2008 г., след като преди това е изоставал само три пъти в последните 34 години.

Годишната печалба на Berkshire през 2010 г. може отново да отбележи ръст, според анализатори. Печалбата, която падна с повече от 50% през 2008 г., може да нарасне с 51% до 7.55 млрд. долара. Berkshire отчете рекордна печалба от 13.2 млрд. долара през 2007 г.

Бъфет, който е вторият най-богат човек в САЩ, подготви Berkshire за свиването на щатската икономика, натрупвайки 44 млрд. долара кеш. В началото на 2008 г., когато цените на корпоративните заеми скочиха, то използва част от тези средства, за да финансира Goldman Sachs Group Inc., General Electric Co., Swiss Reinsurance Co. и придобиването на Wm. Wrigley Jr. Co от страна на Mars Inc.

Тези сделки носят лихви, които подпомогнаха увеличението на инвестиционните приходи на Berkshire през първите 9 месеца на 2009 г. Загубите на подразделението NetJets и спада в печалбата на Clayton Homes обаче допринесоха за понижение от над 50% в печалбата преди данъци до 1.57 млрд. долара на компаниите част от Berkshire, които се занимават с производство, услуги и търговия на дребно.

Още от категорията

Последно

Реклама