неделя, юни 4, 2023

Разследват най-богатият китаец за измами с ценни книжа

Китайските власти разследват най-богатия човек в Китай според класацията China Rich List – бизнесменът Хуан Гуангю, заради подозрения, че може да е замесен в спекулации на пазара на ценни книжа, съобщава Риа Новости по информация от китайски медии.

Хуан Гуангю е придобил състоянието си чрез търговия с битова техника, създавайки действащата на територията на цял Китай търговска мрежа Gome, а също така чрез сделки на фондовата борса и на пазара на недвижими имоти.

Засега не се уточнява в какво точно се състои обвинението, което може да бъде повдигнато срещу милиардера, чието състояние се оценява на 6,3 млрд. долара. По неофициална информация той е имал отношение към манипулация на курса на акциите на компании, принадлежащи на брат му.

Според непотвърдена информация китайският олигарх за пръв път е извикан на разпит миналата седмица, след което акциите на Gome на Хонконгската фондова борса веднага са паднали с 14%.

Преди това, през 2006 г. срещу братята Гуангю се е водило разследване във връзка с подозрения в неправомерно получаване на кредити, но миналата години тези подозрения са били снети.

В България, както в Китай също се разследва един от най-богатите хора в страната Христо Ковачки. Той е разследван за данъчни измами и му е определена гаранция от двеста хиляди лева, като първоначално гаранцията беше 300 000 лв, но беше намалена от съда след обжалване.

Още от категорията

Последно

Реклама