вторник, юни 6, 2023

Драстичен спад в печалбата на Райфайзен Холдинг

Австрийската Raiffeisen International Bank Holding AG, една от най-големите чуждестранни банки в страните от Източна Европа, е съкратила чистата си печалба през първото тримесечие на 2009 г. със 78% заради увеличението на резервите по съмнителните дългове, съобщи агенция „Блумбърг“.

Чистата печалба на банката през първото тримесечие е била равна на 56 милиона евро в сравнение с 254 милиона евро за периода януари-март 2008 г. Анализаторите очакваха този показател да бъде на равнището от 64 милиона евро. Raiffeisen над пет пъти е увеличила обема на резерви за покриване на съмнителни дългове, довеждайки го до 445 милиона евро, тъй като икономическият спад в страните от Източна Европа увеличава броя на фалитите.

„На фона на икономическия спад ние значително увеличихме обемите на резервите по съмнителните дългове в редица страни“, заяви главният изпълнителен директор на Raiffeisen Херберт Степич, цитиран от БГНЕС. Той добави, че финансовата криза напълно е обхванала пазарите в Източна и Централна Европа, които са основни за банката. Чистият процентен доход на Raiffeisen се е увеличил през първото тримесечие с 7,9% до 797 милиона евро./АСН

Още от категорията

Последно

Реклама