вторник, юни 6, 2023

Данък „банкерски бонус“ въвеждат във Великобритания

Британското правителство възнамерява да наложи „суперданък“ върху бонусите на банкерите.

Финансовият министър на страната Алистър Дарлинг обмисля данък върху бонусите, надхвърлящи определена сума.

Ако бъде предложена, мярката вероятно ще бъде одобрена от широката общественост в пострадалата от рецесията страна, в която избухна скандал за бонусите, които се очаква да раздадат спасените с държавни средства банки.

Някои наблюдатели определят културата на корпоративните бонуси на лондонското Сити и Уолстрийт в САЩ като отговорна за поемането на прекомерни рискове, които са спомогнали за световната финансова криза.

Очаква се новият данък да донесе на британската хазна приход от повече от 1 млрд. лири стерлинги годишно.

Ако се приложи, данъкът няма да бъде само за британски банки като „Барклис“, „Eйч Ес Би Си“ и „Роял банк ъф Скотланд“; той ще засегне и местните клонове на чужди финансови институции като „Голдман Сакс“, „Джей Пи Морган“ и „Дойче банк“.

Целта на мярката е както да преразпредели част от печалбите на банките сред данъкоплатците, така и да предотврати раздаването на огромни бонуси в банковия сектор.

Според доста хора това е въпрос на справедливост. Инвестиционните банки на Острова регистрираха огромнио печалби благодарение на правителството, което наля огромни средства в системата, за да ограничи щетите върху местната икономика, които бяха причинени именно от банковия сектор.

Сред доводите в подкрепа на новия данък е и факта, че данъка няма да отслаби самите банки, които в момента се опитват да натрупат капитал.

Противниците на новия данък обаче казват, че въвеждането на такъв данък върху бонусите може да мотивира местните банкери, а и банки, да мигрират към конкурентни финансови центрове, а икономиката на Великобритания е доста зависима от печалбите на сектора.

Още от категорията

Последно

Реклама