петък, юни 2, 2023

Проверяват и НЕК за злоупотреби

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е назначил комисия, която да провери Националната електрическа компания (НЕК) за нарушения, това каза във Велинград Борис Пеков, председател на Съвета на директорите на холдинга, предаде репортер на Агенция “Фокус”. От началото на тази година НЕК работи на загуба. От компанията са посочили като причина за това – пониженото търсене на електроенергия, пониженият износ и намалената цена на електроенергията. До края на август се очаква проверката да приключи. След това ще стане ясно дали трябва да се отстраняват хора.
32 договора са проверени за нарушенията в мините. Общата стойност на договорите е между 10 и 12 милиона лева. Пеков не посочи конкретни нарушения, а каза, че за част от договорите е констатиран повишен риск от злоупотреби.
По същото време стана ясно че, ЕВН-България пусна отново тока в две от мините на Ковачки, съобщиха вчера от пресцентъра на електроснабдителното дружество. От компанията потвърдиха, че натрупаните дългове за електроенергия на бургаската мина „Черно море“ и на сливенската „Балкан 2000“ са погасени.

Към вчерашна дата ръководството на мина „Балкан“ е изплатило всичките си просрочени задължения в размер на 106 000 лева. Още 146 000 лева е платила мина „Черно море“. Електрозахранването в двете предприятия бе прекъснато на 8 юли, след като от ЕВН изпратиха последно предупреждение да бъдат платени старите дългове.

Още от категорията

Последно

Реклама