вторник, юни 6, 2023

Проблемите на богатите покрай кризата

Финансовата криза не подминава и най-богатите хора на планетата. В доклад на американската банка Мерил Линч за финансовото състояние на богатите в света се констатира, че кризата засяга преди всичко милионерите в САЩ.

Около 8,6 милиона души в цял свят са разполагали с капитал от минимум един милион долара (или 700 000 евро) през 2008 година. С това броят на най-богатите хора в света е намалял с 15 процента в сравнение с предходната година. Освен това богаташите са изгубили през изминалата година почти една пета от имането си. Това се дължи преди всичко на падането на курса на акциите през 2008 година от 40,7 на 32,8 билиона долара. Така богаташите са разпологали средно с почти 3,3 милиона долара. В тези изчисления не се включват обаче недвижимите имоти. Броят на ултрабогатите, т.е. онези, които притежават минимум 30 милиона евро нето, е намалял дори с една четвърт.

Богатите – застрашен от изчезване вид?

Почти една трета от милионерите в Индия не са успели да достигнат магическата граница от един милион долара през миналата година, а в Русия, Великобритания, Канада и Австралия в подобна ситуация са една четвърт от богаташите. В най-добро положение сред страните, в които има най-много богати хора, се намира Германия. Загубите на заможните са средно само около 10 процента. Според специалистите това се дължи на факта, че повечето германци са консервативни по отношение на съхранението на богатството си и това ги прави неуязвими от загубите на акциевите пазари.

Кризата обаче оказа влияние и на поведението и предпочитанията на богатите. През изминалата година те са се концентрирали най-вече върху запазването на богатството си, а не върху увеличаването му. Недоверието в банките е накарало голяма част от милионерите да складират големи суми кеш. А търсенето на луксозни обекти като автомобили, яхти и частни самолети е спаднало значително. Напоследък обаче отново се закупуват много предмети на изкуството и бижута, защото богатите смятат, че това е добра инвестиция, която не губи бързо стойността си.

САЩ остават лидер по брой на милионерите

Въпреки високите загуби ранглистата на богаташите все още се предвожда от САЩ – около два милиона и половина души, след тях се нарежда Япония с около милион и триста и Германия с 810 000 души. В тези държави живеят повече от половината най-богати хора в света. Китай изпреварва Великобритания и заема четвърто място по брой на милионери. Следват Франция, Канада, Швейцария и Италия./dw

Още от категорията

Последно

Реклама