събота, юни 10, 2023

Премиерът ти спи в хотела и след него идват данъчните

Проверка на големите търговци на горива „ЛУКкойл“, ОМВ, „Шел“ и „Петрол“ разпореди министър-председателят Бойко Борисов, за да разсее съмненията, че с акцията на данъчни, митничари и МВР в 16 малки фирми се улеснява бизнесът на големите.
„Спах в хотела на Златев, но сега ще го проверят и него, и всички останали“, заяви премиерът, след като в някои медии се появи информация, че при визитата си във Варна в края на миналата седмица е отседнал в хотел „Хелиос бей“ в Обзор. Той официално се води собственост на бащата на шефа на „ЛУКкойл България“ Валентин Златев – Васил Златев, съобщава в „24 часа“. Златев-баща е бивш кмет на Правец от времето на Тодор Живков.
„От дете ходя в Обзор, защото съм приятел с местните рибари и с тях ходя за риба“. Оттук нататък къде и с кого спя, ще отговарям само на Цветелина, само тя има право да ме пита. То бива публичност, но това е вече прекалено“, възмути се Борисов.
Той изтъкна, че докато е бил кмет на София не е позволил на „ЛУКойл“ да направят и една бензиностанция в столицата. Освен това не плащал 16 млн. лв. дълг на общината към фирмата, за да покрие други плащания.
Премиерът уточни, че 16-те малки вносители на горива са били проверени, защото за тях е имало сигнали за злоупотреби, неплащане на акцизи и ДДС. „Няма да има защита от проверки за никоя фирма, няма да има и тенденциозно проверяване на избрани“, гарантира той и се закани, че на всички търговци на горива ще им дойде редът. Освен това правителството готви и законови промени, които да спрат злоупотребите при вноса на петролни продукти.
“В България са внесени моторни масла колкото за автомобилите на целия ЕС. В бази на вносителите после се бъркат и се правят на нафта“, заяви Бойко Борисов. При последната операция, която беше насочена главно върху вноса на горива от Гърция, бяха установени щети от неплатен ДДС и акциз за 2 457 000 лева, съобщиха тогава официално от пресцентъра на МВР.

Още от категорията

Последно

Реклама