вторник, юни 6, 2023

Прасета за банкова гаранция

Върху гаранция срещу заем, отпуснат от руската Национална резервна банка, е наложена карантина. Причината: гаранцията представлява 40 450 прасета.

Имаме съдебно разрешение да изземем допълнителната гаранция, която представлява прасетата, обяснява милиардерът Александър Лебедев, който е собственик на банката, за Bloomberg.

Длъжникът – ферма, разположена близо до град Самара на брега на Волга, се е съгласил с местните власти за налагането на карантината срещу африканска свинска треска.

Така че Лебедев все още чака да си прибере гаранцията от прасета, предложена срещу заем в размер на 100 млн. рубли (3,5 млн. долара). След това той планира да ги продаде на кланица или на друга ферма.

Руските кредитори приемат редица „странни“ гаранции като например дял в производител на бельо, в хранителния магазин Мосмарт, в производители на алкохол и др. Банките са изправени пред ръст в просрочените заеми, които по оценка на Moody’s Investors Service ще достигнат 20 на сто от отпуснатите кредити до края на тази година, съобщи Investor.bg.

По думите на Лебедев заемите, гарантирани със “странни активи”, съставят 5 на сто от общото кредитно портфолио на неговата банка и 20 на сто от това на най-големите държавни банки в страната.

АСН

Още от категорията

Последно

Реклама