петък, юни 2, 2023

Осветление на стаята

Светлата стая предизвиква усещане за уют, спокойствие и предразполага към добра атмосфера. Производителите отчитат влиянието на качеството на осветлението, неговия вид и цветова температура върху комфорта и благосъстоянието на човека. Ето защо сега има богат избор от лампи, сред които трябва да направите точен избор. За да направите това, е важно да знаете и вземете предвид редица фактори, които влияят на поведението и благосъстоянието, преди да решите кои лампи се използват най-добре за осветяване на стая.

Как да направите правилния избор

Научно е доказано, че благосъстоянието и настроението на човек и съответно производителността на неговата работа зависят пряко от качеството на осветлението, цветовата температура на лъчите, както и от местоположението му спрямо работното място. Топлата светлина (35000K и по-малко) е релаксираща, предразполага към поверителен разговор и е най-доброто решение за осветяване на място за почивка. Дневен или неутрален (диапазон 3500 – 53000K) засилва контраста на нюансите, повишава производителността, стимулира концентрацията и скоростта на задачите. Студено сияние (53000K и повече) повишава концентрацията, дава енергия, но прекалено студените лъчи дразнят зрението, карат ви да се събудите и поддържате умерена активност (най-доброто решение за осветяване на защитена зона или сграда).

Основните критерии за избор на лед крушки за стая

За да определите точно кои лампи се използват най-добре за осветяване на стая, визуално сравнение на трите основни типа осветителни тела ще помогне:

  1. Лампи с нажежаема жичка. Въпреки факта, че този дизайн е нещо от миналото, той все още е популярен. Устройствата са полезни за рядко използване на осветление, тъй като имат минимална първоначална цена;
  2. Флуоресцентна лампа. Това е газоразряден светлинен източник, способен да генерира лъчи в широк диапазон от цветови температури. В сравнение с лампите с нажежаема жичка, ефективността на луминесцентните лампи е 5 пъти по-висока от предишните;
  3. LED лампата е най-доброто осветително тяло на 21 век. Спецификациите са по-добри от всички останали видове лампи. Ефективността е 10 пъти по-висока от тази на лампите с нажежаема жичка. Led-лампите са устойчиви на механично натоварване, екологични, имат широка гама от модели и форми. Възможност за генериране на лъчи от целия спектър на цветовата температура. За да изберете правилното осветление, трябва да знаете действията, които ще се извършват в стаята, продължителността на престоя на хората в нея, както и целта на престоя в тази стая. Познавайки условията, изброени по-горе, можете точно да изберете цветовата температура на бъдещата подсветка. Освен това, за да определите кои лампи се използват най-добре за осветяване на стая: флуоресцентни, нажежаема жичка или светодиодни лампи, можете да се ръководите от изискванията за пожарна безопасност (близост на горими материали) или въз основа единствено на вашите собствени предпочитания и финансови възможности.

Още от категорията

Последно

Реклама