петък, юни 2, 2023

Нетипични световни богаташи

Дъстин Московиц

28 години не ви ли се струват една твърде крехка възраст за един човек да бъде милиардер? Дъстин Московиц натрупа своите 2,7 млрд. долара по начина, по който го прави всеки двадесет и няколко годишен американец – чрез социалната мрежа Facebook („Фейсбук“). Московиц е един от четиримата колежани съквартиранти, основали фирмата. Останалите трима са Едуардо Саверин, Крис Хюз и, разбира се, главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Длъжността, която заема Дъстин във Facebook, е на главен технически директор. През 2008 г. обаче той напуска поста си, за да основе собствена софтуерна компания – Asana, която… е, да кажем, че нямаше същия успех като предишното му бизнес начинание.

И Дъстин Московиц попада сред така наречените „скромни богаташи“. Занимава се с благотворителност и кара велосипед до работното си място.

Стивън Спилбърг

Със своите 26 филма, повечето от които – касови, американският режисьор си е заслужил мястото в който пожелае списък. Включително в този на „Форбс“ за най-богатите хора в света. Общо Стивън Спилбърг притежава 3,2 млрд. долара, спечелени с приходите от продукциите си. Сред тях са „Джурасик парк“, „Челюсти“, „Спасяването на редник Райън“, „Извънземното“ и „Мюнхен“.

С приходите от „Списъкът на Шиндлер“ той основава фондация Righteous Persons, чиято цел е да формира разнообразна и динамична еврейска общност в рамките на Съединените щати. Самият Спилбърг приема юдаизма в началото на деветдесетте години на миналия век.

Сър Джеймс Дайсън

Британският изобретател е оставил отпечатъка си върху милиони домакинства със своите разчупени технологични нововъведения. Може би най-известните му са вакуумната прахосмукачка, която не се нуждае от торби за боклук, и вентилаторът без въртяща се перка. Все пак, на пръв поглед този тип предприемачество не звучи като нещо, което ще донесе много пари. Поне не толкова много.

Е, изобретенията на Дайсън се оказват незаменими и в момента той притежава 4,2 милиарда долара. Златна мина се оказват и вложенията му в Ingenious Media – инвестиционната компания, която стои зад филми като „Аватар“ (след излизането си на голям екран продукцията се превърна в кинофилма, събрал най-много приходи за всички времена).

Джеймс Дайсън неведнъж е казвал, че бизнесът не е само за хора с костюми, а за всеки, който има идеи.

Още от категорията

Последно

Реклама