събота, юни 10, 2023

НАП масово затваря бензиностанции

Само за два часа проверяващите екипи на НАП затвориха 40 обекта за търговия с течни горива в цялата страна, защото не са свързали касовите си апарати с информационната система на агенцията.

Според информацията на НАП една част от неизрядните бензиностанции и газстанции въобще не са отворили врати, тъй като не са изпълнили законовото изискване да подават електронно данни към данъчните. 

Общо 400 данъчни проверки започнаха днес в обектите за търговия с течни горива. Целта е да се провери дали всички бензиностанции в страната са изпълнили изискването да свържат фискалната си система с НАП. Законът предвижда от днес всеки обект да подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това от приходната агенция ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите. 

Предстои в близките няколко дни да бъдат проверени всички бензиностанции в страната. Тези обекти, които не са изпълнили законовото изискване, ще бъдат затворени, а освен това ще им бъдат налагани и санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв., предупреждават от НАП. 

По информация от агенцията средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива. След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка. 

Най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 г. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

БНР цитира Веселин Чакъров – управител на затворена днес бензиностанция във Варна, според когото целта на тези акции е да игнорира от пазара малките обекти и да облагодетелства голяма фирма, която притежава и рафинерия. 

„Няма друга държава, в която монополист да държи рафинерията и да има 50% от пазарния дял на дребно. Това само в България може да съществува“, смята Чакъров, цитиран от БНР.

Още от категорията

Последно

Реклама