сряда, март 22, 2023

Най-богатите писатели в света

В тази статия колегите от Benchtalks.com са събрали най-богатите, креативни и изумително успешни автори на всички времена, заедно с произведенията, които са им помогнали да се изкачат на върха и да се задържат там през годините.

1 Джоан Роулинг (JK Rowling) 1 милиард долара
2 Джеймс Патерсън 700 милиона долара
3 Кенди Спелинг (Candy Spelling) 600 милиона долара
4 Паулу Коелю 500 милиона долара
5 Стивън Кинг 400 милиона долара
6 Даниел Стийл (Danielle Steel) 385 милиона долара
7 Нора Робъртс 370 милиона долара
8 Барбара Тейлър-Брадфорд 300 милиона долара
9 Джон Гришъм 300 милиона долара
10 Том Кланси 300 милиона долара
11 Джефри Арчър 200 милиона долара
12 Джаки Колинс 180 милиона долара
13 Майкъл Крайтън 175 милиона долара
14 Deepak Chopra 170 милиона долара
15 Дан Браун 160 милиона долара
16 Dean Koontz 145 милиона долара
17 Джон льо Каре (John Le Carre) 100 милиона долара
18 George RR Martin 70 милиона долара
19 Салман Рушди 20 милиона долара
20 Маргарет Атууд 20 милиона долара
21 Барбара Картланд 15 милиона долара
22 Élisabeth Badinter 1,8 млрд долара (но не като писател)

 

  1. Джоан Роулинг (JK Rowling)

Богатство, оценявано на 1 милиард долара

Джоан Роулинг е британски автор, сценарист, продуцент и филантроп. Тя е известна със своята фантастична поредица за Хари Потър, която спечели множество награди и реализира продажби на над 500 милиона копия. Тя също стана по-известна с това, че е доста противоречива като личност.

Поредицата за Хари Потър направи Роулинг изключително богата благодарение на различните права на интелектуална собственост, които тя лицензира за филми, стоки и други сродни права. Роулинг също пише криминална фантастика под псевдонима Робърт Галбрейт. Към 2021 г. се съобщава, че нейните авоари възлизат на над 1 милиард долара.

През 2020 г. списание Forbes я обяви за първия автор на книги – милиардер, въпреки че Роулинг е дарила немалка част от състоянието си за благотворителност. Списъкът на богаташите на Sunday Times за 2020 г. оценява нейното състояние на 795 милиона британски лири и я класира на 178 -ия най – богат човек в Обединеното кралство. Интересното е, че Роулинг не винаги е била заможнапреди време тя е живяла на социално помощи.

През 2019 г. Роулинг е реализирала над 31,5 милиона паунда от продажбите на книги само в Обединеното кралство.

Не пропускайте: Книгата или филмът: Кое е по-доброто?

  1. Джеймс Патерсън

Богатство: 700 милиона долара

Джеймс Брендън Патерсън е американски автор и филантроп, чиито творби включват Алекс Крос, Майкъл Бенет, Клуб за убийства на жени, Maximum Ride, Даниел X, NYPD Red, Witch and Wizard и частната поредица. Жанровете, които пише, са широки – от мистерия, фантастика за млади хора, трилър, комедия, реалистична фантастика, романтика до научна фантастика. Книгите му са продадени в над 300 милиона копия и той е първият човек, продал 1 милион електронни книги.

Най-известните му творби са книгите за Алекс Крос, измислен психолог. Първият му роман от тази поредица е The Thomas Berryman Number, който е публикуван през 1976 г.

Патерсън беше в списъка на най-добре платените автори на Forbes в продължение на три последователни години, с доход от над 95 милиона долара. Към 2021 г. богатството на Джеймс Патерсън възлиза на около 700 милиона долара. Доходите на Патерсън идват и от лицензирани права върху телевизионни сериали като поредицата на CBS „Зоопарк“, базирана на едноименната книга.

През 2016 г. този плодотворен писател пусна BookShots, поредица от кратки романи, написани за четене на смартфон на човек, изтеглени от приложение.

  1. Кенди Спелинг (Candy Spelling)

Богатство: 600 милиона долара

Carole Gene “Candy” Spelling е американски автор, театрален продуцент и филантроп. Тя е омъжена за Арън Спелинг от 1968 г. до смъртта му през 2006 г., който е известен с продуцирането на някои от най-известните телевизионни сериали като Ангелите на Чарли, Любовната лодка, Династия и Бевърли Хилс 90210.

Към 2021 г. богатството на Candy Spelling се оценява на около 600 милиона долара. Не цялото ѝ състояние обаче идва от писателската ѝ дейност.

Кенди има много таланти, а освен това е предприемач, актьор, филантроп, театрален продуцент, светска кралица и не на последно място наследница. Нейната автобиография „Stories from Candyland“ е включена в списъка на бестселърите на New York Times.

  1. Паулу Коелю

Богатство: 500 милиона долара

Паулу е най-известен със своите много четими и вдъхновяващи книги. Докато „Алхимикът“ несъмнено е най-четената му книга, този бразилски писател е публикувал над 30 книги от 1974 г. насам.

Коелю също е музикант, журналист и театрален режисьор и текстописец. През 2020 г. той има нетна стойност от около 500 милиона долара. Той е роден в Рио де Жанейро на 24 август 1947 г. На 16-годишна възраст той е изпратен в психиатрична институция от родителите си, от която избягва няколко пъти, преди да бъде освободен, след като прекарва четири години. След като отпада от юридическия факултет, той се опитва да пише текстове за няколко групи, но след това решава да пътува из Испания. Той описва своите преживявания в „Поклонението“. Книгите на Паулу са най-превежданите от живите автори.

  1. Стивън Кинг

Богатство: 400 милиона долара

Известен повече с книгите и сценариите си на тема ужаси, този плодовит американски автор пише и романи в жанра фентъзи, готика и съспенс.

Към 2021 г. богатството на Стивън Кинг се оценява на около 400 милиона долара.

Кинг е продал зашеметяващите 350 милиона копия от романите си по целия свят. От недните му заглавия „It“ и „Carrie“ са може би най-известните, след като са направени в успешни филми. Други заглавия като „The Shawshank Redemption“, „The Shining“, „Misery“ и „Stand By Me“ също са превърнати в емблематични филми, като „The Shining“ остава култов феномен.

През цялата си писателска кариера до момента Кинг е публикувал 61 романа, включително седем под псевдонима Ричард Бакман и шест нехудожествени книги. Освен това е написал приблизително 200 разказа, повечето от които са публикувани в колекции от книги.

Кинг е получил признание от критиката за работата си и е спечелил над 50 литературни награди, а отгромна част от книгите му е филмирана, като най-новата екранизация е на култовата „Сблъсък“, чийто втори римейк излеза като сериал в края на 2020 г.

Вижте останалите богати автори на книги в статията тук.

Още от категорията

Последно

Реклама