вторник, юни 6, 2023

Милионерите на Саудитска Арабия

Въпреки че броят на богатите хора по света намалява, подреждането на имената на най-заможните все още представлява интерес. Изданието Arabian Business посочва най-богатите хора в Саудитска Арабия, сред които са 50-те най-имотни милиардери и милионери на Кралството.

 

Съвсем естествено цифрите, които се цитират в ранглиста са приблизителни, имайки предвид факта, че всеки от присъстващите в него има частен бизнес, движимо имущество, кредити и дългове, колекционерски сбирки и сметки в швейцарски банки.

 

Ето и първите пет души, които попадат в този списък:

 

Принц Ал-Уалид бен Талал бен Абдулазиз Ас-Сауд, 16 млрд. долара

Принц Ал-Уалид е човекът с най-големи доходи в Средния изток. Той притежава дялове от Citigroup, Apple, News Corp. След загубите на Citigroup Ал-Сауд води PR кампания, за да запази статуса си на богаташ, дори покани представители на изданието Forbes по-рано тази година да прекарат с него седмица, за да се убедят, че не е понесъл големи загуби и все още заслужава едно от челните места в списъка на най-богатите хора в света.

 

Мохамед Хюсейн Ал-Амауди, 8,8 млрд. долара

Родом от Етиопия, Мохамед Ал-Амауди е израснал в Саудитска Арабия и е един от най-големите инвеститори в Швеция и Северна Африка. Бизнесът му е широкообхватен, управлява се от двете компании Corral Group и Midroc Group и включва търговия с метали, петрол, земеделски стоки, хотелиерство, болници, финансови услуги и недвижими имоти. Освен всичко друго, Амауди спонсорира и националния футболен отбор на Етиопия.

 

Шейх Мохамед бин Иса Ал-Джабар, 8,5 млрд. долара

Компанията на шейха MBI International развива дейност в областта на недвижимите имоти, петрола и хранителната промишленост из целия свят. Дъщерни дружества на фирмата са Jadawel International, JJW Hotels & Resorts, Continentoil и AJWA Group, като последната е една от най-големите компании в Средния Изток за хранителни продукти. Фирмите имат офиси не само в Азия, но и в САЩ и Великобритания.

 

Наср Ал-Рашид, 8 млрд. долара

Известен е повече като собственикът на мегаяхтата Лейди Моура, дълга близо 105 метра. За Наср Ал-Рашид не се знае много освен това, че заедно с бизнеса си е и съветник на кралското семейство на Саудитска Арабия.

 

Семейство Бин Ладен, 7 млрд. долара

Семейството развива бизнеса си с компанията Saudi Bin Laden Group. Подразделението на фирмата в Дубай изгражда два нови града в Джибути и Йемен, които ще бъдат свързани с мост помежду им. Основателят на компанията Мохамед бин Ладен оставил 54 сина и дъщери от няколко брака. Днес тринадесет от синовете му взимат дейно участие в семейния бизнес.

Още от категорията

Последно

Реклама