сряда, септември 27, 2023

Лаптопи втора ръка или защо старите лаптопи могат да са полезни?

Напълно ясно е на всеки, че всеки нов лаптоп става стар още в момента на покупката. Така той потенциално попада в графата лаптопи втора ръка след време, ако влезе отново в продажба, но при по-различни условия.

Ако си мислите, че старите лаптопи са пълни боклуци и с тях нищо не може да се върши, моля, прочетете тази статия.

В нея ще научите историята на един стар лаптоп, който все още се използва за диагностика на най-скъпите суперколи в света и никога няма да влезе в категорията лаптопи втора ръка.

Лаптопът Compaq LTE 5280 все още се използва за диагностика на серийните автомобили  McLaren F1. Наистина този модел лаптоп е от началото на 90-те години на миналия век, но все още бачка яко. На пръв поглед подобно устройство би трябвало да е в категорията лаптопи втора ръка или да е в някой  музей.

Но най-удивителното е, че една от най-високотехнологичните автомобилни компании в света, McLaren, все още използва този модел лаптоп Compaq за обслужване на останалите 100 автомобила McLaren F1. Заслужава да се отбележи, че пазарната стойност на всеки суперавтомобил в момента се оценява на 10 000 000 долара.

Защо тези бързи коли все още се обслужват от един стар лаптоп?

В Техническия център за специални операции McLaren в Англия се извършва диагностика и ремонт на легендарните автомобили F1. Именно тук инженерите тестват софтуера на колите, така че те да могат да са в движение.

Спомнете си, че компанията McLaren е произвела само 106 коли F1 в периода 1992-1998 година. Днес на планетата са останали точно 100 коли.

Искате ли да научите нещо повече за този невероятен автомобил, който е влязъл в историята на автомобилната индустрия като най-високотехнологичния суперавтомобил в света?

Ето някои подробности за този модел

McLaren F1 е проектиран от състезателната легенда на Формула 1 Гордън Мъри. Като двигател, автомобилът е оборудван с двигател BMW Motorsport V12, който все още се смята за най-бързия двигател с турбокомпресор в света, предназначен за обикновени улични спортни автомобили. При създаването на F1 McLaren използва най-модерните (и скъпи) компоненти и материали. Например, в производството на колата има такива свръх-скъпи материали като кевлар и злато. Но въпреки използваните скъпи материали, в колата има и електроника. Затова тези мощни автомобилни коли от миналия век са оборудвани с чипове.

И тъй като има чипове, разбира се, колата трябва да бъде конфигурирана и диагностицирана с помощта на компютри. Ето защо компанията McLaren през тези години ползва лаптопи Compaq LTE 5280 за електронна диагностика на легендарните суперколи, които и до днес се използват в техническите центрове.

Защо такава високотехнологична компания все още използва такива стари лаптопи, като харчи много пари, за да ги купи? 

Тайната е проста. На лаптопа Compaq LTE 5280 се ползват особени карти, на които може да се записва специален софтуер. McLaren ползва картата със специален интерфейс за връзка със софтуера на лаптопа (който е базиран на DOS) и колата. Без тази карта, инсталирана в лаптопа, той няма да види електрониката на  колата.

В момента McLaren работи върху създаването на нов интерфейс за свързване на автомобили F1 с модерни лаптопи. В края на краищата, старите лаптопи на Compaq стават все по-малко надеждни и по-трудни за намиране на пазара в добро състояние.

Изненадващо е, че пазарната стойност на някои McLaren F1 е 13 000 000 долара. Този модел е най-желаният в историята на световната автомобилна индустрия. Някои колекционери и богати хора са готови да сложат всичко на карта, за да го имат  в колекцията си.

Фактът, че такива автомобили все още се обслужват с помощта на стари лаптопи, направо втора ръка на квадрат, е също толкова удивително в 21-ви век. И докато се разработи новият интерфейс, старите лаптопи ще продължат да се използват за диагностициране на някои от най-скъпите използвани автомобили в света.

Ако и вие искате да се възползвате от предимствата на качествената техника на ниска цена, вижте лаптопите втора ръка от Plasico – тук.

 

Още от категорията

Последно

Реклама