сряда, септември 27, 2023

Крайслер банкрутира

Преговорите на американското министерство на финансите с кредиторите на Chrysler LLC са се провалили вчера, пише вестник „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на източник, запознат с хода на преговорите. Това дава основание със сигурност да се говори, че автомобилният производител ще обяви фалит днес.

Очаква се, че процедурата по банкрута на Chrysler да премине в съответствие с глава 11 от Кодекса на САЩ за банкрутите. В рамките на тази глава реорганизацията на неплатежоспособната компания се осъществява под ръководството на стария мениджмънт, опитвайки да се избегне пълната ликвидация на компанията. По данни на източника, цитиран и от БГНЕС, представители на министерството на финансите, които са участвали в решаването на проблемите на Chrysler през последните няколко седмици, смятат, че автомобилният производител разполага с всичко необходимо за бързо преминаване през процедурата на банкрут.

Преговорите на финансовото министерство с кредиторите, състояли се вчера, са се провалили, въпреки че финансовото министерство е подобрило предложените условия за преструктуриране на дълга. Първоначално са били предложени на кредиторите 2 милиарда долара налични в замяна на опростяване на задлъжнялостта на компанията в размер на 6,9 милиарда долара. След това предложението е било подобрено с 250 милиона долара.

JPMorgan Chase & Co., която е най-големият кредитор на Chrysler и оглавява групата на кредиторите, е предоставила на останалите 45 банки и хедж фондове 90 минути, за да решат дали приемат решението. По-голямата част от кредиторите са гласували против. Банкрутът на Chrysler може да подготви почвата за поглъщането на компанията от италианският автомобилен гигант Fiat SpA, пише вестникът. Chrysler получи от американската администрация кредити в размер на 4 милиарда долара.

АСН

Още от категорията

Последно

Реклама