неделя, юни 4, 2023

Крах на Руския автопазар

През август пласментът на леки коли в Русия спадна с над 50%. Автомобилният пазар в Русия закъсва. С оглед на актуалната криза фирмите залагат в по-голяма степен на икономиите и продажбата на дялове, както например „Ролф“ – най-големият търговец на чуждестранни автомобили в Русия.

Търговската фирма Ролф съобщи, че е продала за около 50 милиона 40 процента от своята мрежа за пласмент на автомобили Мицубиши. В борбата за спасяване на своя концерн и шефът на най-голямата автокъща в Русия вече наложи драстични икономии. ”Автоваз” се намира в критична финансова ситуация, каза шефът на управителния съвет Игор Комаров. Затова възнамерява да закрие една четвърт от своите общо 27 600 работни места. Преди финансовата криза Русия бе на път да измести Германия от позицията на най-голям автомобилен пазар в Европа. Това вече е невъзможно. През август пласментът на автомобили в Русия се срина с над 50 процента. Според прогнозите за цялата 2009 година ще бъдат продадени около 1 милион и 400 хиляди коли, след като миналата година бяха продадени 3 милиона и 200 хиляди. В края на текущата година в Германия сигурно ще бъдат продадени значително над 3 милиона автомобили.
Експертите обаче смятат, че след безпрецедентния срив в пласмента за 2009-та руският автомобилен пазар скоро отново ще принадлежи към най-динамичните в света. Актуалните данни са драматични. Те обаче не променят с нищо принципното положение, че Русия ще принадлежи към най-силно развиващите се пазари на бъдещето, заяви президентът на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд. По преценки на консултантската фирма „Роланд Бергер“ до края на идното десетилетие пласментът на автомобили в Русия ще се удвои, достигайки 3 милиона 600 хиляди коли годишно. /ДВ

Още от категорията

Последно

Реклама