вторник, юни 6, 2023

Ковачки продава дела си в Общинска Банка

Разследваният за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки е изразил готовност да продаде дела си в “Общинска банка“ на Столична община срещу сума, близка до 100 милиона лева.
На 8 май се проведе среща между него и председателя на градския парламент Андрей Иванов (ГЕРБ), на която двамата обсъдиха бъдещето на финансовата институция, това съобщи Mediapool.
Бизнесменът държи малко над 25% в “Общинска банка“, което му осигурява блокираща квота при вземане на решения от управителния и надзорния съвети. Делът беше придобит след грандиозен скандал през 2004 г., когато няколко общински дружества продадоха без предупреждение своите участия на фирми на Ковачки. Веднага след това бе прокарана и промяна в устава, което даде на бизнесмена пълен контрол върху банката.
На този етап общината не смята да купува акциите на Ковачки, пише Mediapool. Кметството ще се опита да прокара промяна в устава, изчаквайки развитието на съдебните драми около бизнесмена. От своя страна Ковачки, който е “баща“ и спонсор на партия ЛИДЕР, има голяма нужда от свеж капитал. Голяма част от инвестициите на бизнесмена са в добивния сектор, но през последните години проби и в туризма. В началото на тази година той плати 100 млн. лева за закупуването на ТЕЦ “Бобов дол“.
Защитавайки исканата цена за своя дял в “Общинска банка“, представителите на Христо Ковачки са дали пример как през миналата година Държавният резервен фонд на Оман е платил 130 милиона евро за 33% в Корпоративна търговска банка. От своя страна, представителите на кметството са заявили, че 100 млн. лева са твърде много пари предвид кризата на финансовите пазари. Единственото споразумение, постигнато на срещата, е било за подмяна на двамата общински представители в управителния и надзорния съвет на банката. Сегашните са назначени от предния общински съвет и управляващото мнозинство на ГЕРБ се оплаква от липса на информация за състоянието на финансовата институция.
“На този етап ние нямаме никаква информация какво се случва в “Общинска банка“. Дори и да имаме някаква информация за нередни действия, тя би била изцяло неофициална“, коментира преди седмица председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов. Освен бюджета на Столичната община от 1 млрд. лева, който се превърта всяка година през банката, в нея се съхраняват парите на още 30 общини в България./news.dir.bg

Още от категорията

Последно

Реклама