неделя, юни 4, 2023

Ковачки обвиняем

Днес 12 ноември Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Христо Атанасов Ковачки за извършени престъпления по чл. 257, пр. 1 във вр. с чл. 255, ал. 1 (ДВ бр. 62/97 г.) във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 2, ал. 2 от НК; по чл. 255, ал. 3 във вр. с ал. 1, т. 2, т. 6 и т. 7 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК – данъчни престъпления в особено големи размери и по чл. 321, ал. 6 НК – сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага.

По отношение на Христо Ковачки е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 300 000 лева.

Процесуално-следствените действия се извършват под ръководството на прокуратурата, съвместно с дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност” към Главна дирекция „Криминална полиция”.

До момента с разрешение на Софийския градски съд са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта. Това е официално съобщение в сайта на прокуратурата на Република България.  Самият Ковачки съобщи, че към момента няма сумата за гаранцията, но ще успее да я осигури.

Според запознати, това е показна акция срещу политическите изяви на Ковачки напоследък. Проблемите идват от това, че Ковачки афишира подкрепа на политическото движение „Напред“ в която влизат ВМРО, БЗНС на Стефан Личев и близката до Ковачки партия ЛИДЕР. Ковачки е известен като основен спонсор на мнозина партии във властта и в опозицията. Този акт на прокуратурата е втората сериозна атака на властимащите срещу бизнесмена Христо Ковачки, след като преди няколко месеца държавният монополист „Булгаргаз“  врътна кранчето точно на неговите топлофикации, а те бяха нито повече нито по-малко задлъжняли от останалите такива в страната.

Още от категорията

Последно

Реклама