Колко стува един олимпийски медал от Ванкувър

Медали Ванкувър

Колко струват олимпийските медали? Ако този въпрос бъде зададен на спортистите, те ще отговорят години на тренировки, себераздаване, упоритост, трудности, пот и болка, през които са преминали, по пътя към олимпийската слава, пише CNBC.

Цената на златния олимпийски медал във Ванкувър обаче е около 500 долара. (Цената включва стойността на основните метали използвани в него без разходите за труд)

Тазгодишните олимпийски медали са сред най-скъпите в последните години, отчасти поради поскъпването на металите и отчасти поради рекордното им тегло.

Цените на златото, среброто и медта в момента са малко по-ниски от рекордните си нива, но все пак са относително високи. Това обаче не е попречило на Организационния комитет за Олимпийските игри във Ванкувър да създадат един много ценен медал за най-добрите спортисти на сняг и лед.

Раздаваните във Ванкувър медали тежат между 500 и 576 грама в зависимост от медала и са най-тежките в историята. Предишният рекорд е на Зимната Олимпиада от Солт Лейк Сити през 2002, когато теглото на медалите е било между 454 грама и 567 грама.

Златните олимпийски медали всъщност съдържат повече сребро, отколкото злато. Изискванията на Международния олимпийски комитет са медалите да бъдат съставени от 92.5% сребро и само 6 грама (0.19 тройунции) злато.

По цени от деня на откриването на игрите във Ванкувър (12 февруари), тазгодишният златен медал съдържа злато за 210 долара и сребро за 290 долара (501 общо). Разликата със Солт Лейк Сити е доста голяма. Тогава медалите са съдържали злато на стойност 59 долара и сребро за 82 долара (общо 141) по цени на металите от деня на откриването – 8 февруари 2002 г.

За Олимпийските и параолимпийските игри във Ванкувър са произведени общо 1 014 медала. Общите разходи за медали възлизат на 1 147 466 долара. От тази сума разходите за злато са 71 841 долара, за сребро 1 062 510 долара, а за мед 6 137 долара.