сряда, септември 27, 2023

Китайци строят завод за стъкло в Разград

Производствената база на бившия завод за стъкло Диамант в Разград ще бъде изцяло разрушена до края на април, за да започне строителството на напълно нови халета. Това заяви пред в. Пари кметът на града Денчо Бояджиев. В момента трябва да се реши въпросът с технологията, която да се използва, така че да се запази стабилността на основата, допълни той.

Инвестицията във възобновяването на производството на стъкло в Разград бе анонсирана през ноември миналата година. Зад нея стоят китайската компания China Luoyang Float Glass Group (CLFGG) и българската Виа Глас, която през 2005 г. купи активите на завода. Китайците трябва да вложат 75 млн. EUR, а българските им партньори – 25 млн. EUR. Плановете са да се достигне производство на 600 т плоско стъкло на ден.

 Инвеститорите разчитат на уникална технология и богата палитра от стъкла, казва кметът на града Бояджиев. По думите му инвеститорите са коментирали пред него, че не се притесняват от конкуренцията на Тракия Глас България, която има производствена база в Търговище, т.е. само на 36 км от Разград. В момента около 300 души от Разград работят в стъкларското производство в Търговище. С откриването на новия завод се очаква те да се пренасочат към него.

Разградският завод Диамант е публична компания. Справка на в. Пари показа, че на 4 декември 2009 г. са изтъргувани 51 акции на завода на цена от 0.45 лв. Компанията е обявена в несъстоятелност от 1 януари 2002 г. по искане на основния кредитор -Булгаргаз.

През 2007 г. активите на предприятието бяха закупени от пловдивската фирма „Виа пропъртис“, с която китайците планират съвместната инвестиция. CLFG е държавна китайска компания, трета в света по обем на производството на плоско стъкло. Заводите на фирмата притежават 24 поточни линии с капацитет от 600 тона стъкло на ден.

Източник: Вестник Пари

Още от категорията

Последно

Реклама