сряда, септември 27, 2023

Къде са учили милионерите

Въпреки критиките и примерите с много успешни предприемачи, напуснали рано училище, MBA програмите определено си струват парите и набират все по-голяма популярност в световен мащаб. Изследвания разкриват, че 12,8% от изследваните милионери имат придобита подобна степен, а само 1% не са ходили в колеж или са прекъснали обучението си. Друго интересно заключение е, че MBA възпитаниците е по-вероятно да натрупат богатство чрез кариера във финансовия сектор, докато прекъсналите обучението си попадат в графата милионери благодарение на своята предприемчивост и започването на бизнес, най-често в медийния сектор.

Проучването има и една допълнителна цел – да установи дали се отплаща инвестицията в обучението. Данните дават красноречив отговор на този въпрос – MBA програмите са класирани на второ място в Топ 10 на специалностите, непосредствено след инженерните науки. След тях са икономика, право, търговия, счетоводство, компютърни науки, финанси и политика.

През последните години MBA програмите станаха изключително популярни заради свързваната с тях представа за добро кариерно развитие. Това важи с особен смисъл в условията на криза.

Опитът преди всичко

Най-общо MBA програмите се делят на два вида. Обикновените (General) най-често са в редовна форма на обучение. Те са предназначени за по-млади хора с по-малък професионален опит, които желаят да придобият мениджърски умения.

Вторият вид програми са Executive MBA. За тях от кандидатите се изисква сериозен трудов стаж. Най-често става въпрос за поне три до пет години мениджърска позиция.

Сред най-ценните акценти на обучението е практическата му насоченост и постоянната работа по реални казуси на бизнеса. Практическият опит освен това помага и за бързото усвояване на знанията. Дава и широко поле да съчетавате теорията с практиката и да правите по-успешен паралел между двете.

Обикновено MBA образованието се планира след 30-ата година. Практиката на завършилите вече бизнес университетите показва, че тогава навлизането ви в тънкостите на програмата ще бъде най-ползотворно. Смята се, че до тази възраст кандидатите вече са натрупали достатъчно практически умения за адаптация, личностни характеристики, междуличностни отношения, дисциплинираност, лоялност, надеждност, умения за вземане на решения, комуникационни умения.

В страните от Западна Европа и САЩ те отдавна са се превърнали в задължителен елемент при намирането на работа, а нерядко са и своеобразен паспорт за влизането в желан университет. Според статистики на големите компании за подбор на персонала в САЩ едва 15% от реализацията на всеки зависи от т.нар. твърди умения – образованието, устойчивите знания, определени като критерий за заемане на дадена длъжност. Останалите 85% са вече споменатите.

 

Скъпо и качествено

Всъщност освен желана, MBA е и твърде скъпа инвестиция, която може да надвиши дори 100 хил. евро или долара. Заради високите такси почти всички университети предлагат и възможност за стипендии. Програмата на МВА e създадена в началото на XX в. в САЩ и от тогава досега е сред най-предпочитаните от мениджърите. Всъщност в страната на неограничените възможности са и най-добрите университети в света. Възможностите за реализация в професионалната сфера и високата стартова заплата са важни критерии, които доказват стабилната подготовка на обучаваните в тях. Според класацията на Business Insider най-много точки събира Масачузетският технологичен институт. С минимална разлика в оценяването го следват центровете в Станфорд, Харвард, Принстън, Йел, Калифорния, Колумбия, Пенсилвания…

Друга класация за най-добрите университети по света на Times Higher Education – World University Rankings за 2013 – 2014 г. подрежда 400-те елитни учебни заведения по 13 индикатора. Сред първите 20 университета има само четири, които се намират в Европа, а от тях три са във Великобритания. В Топ 40 има седем британски висши училища, като четири от тях се намират в Лондон – повече от всеки друг град в класацията. Това превръща столицата на Острова в най-доброто място, където човек може да получи своето образование. Не е за пренебрегване Оксфорд, който е най-старият университет във Великобритания, основан през 1167 г. Четвъртото европейско висше училище в Топ 20 е ETH Zurich – Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих. Той е и единственият, в който не се преподава на английски език.

От 20-те най-добри заведения по света 16 се намират в САЩ. На първо място в класацията е поставен Калифорнийският технологичен институт, известен още като Калтек. Той е частно училище в Пасадена, Калифорния. Калтек силно набляга на естествените науки и инженерството, затова се смята, че от тук професионалният си път са поели повечето милионери в страната. От своя страна авторитетното издание U.S. News & World Report обяви своя класация за най-добрите американски университети за 2014 г. Базираният в Ню Джърси Princeton University застава начело. Новото в актуалната подредба е, че изданието промени частично методологията за оценка на училищата. С по-голяма тежест например са  резултатите на тестовете SAT и ACT и високите оценки, докато обратната връзка от студентите е с по-нискостойност. Няма нови попълнения или изпаднали от класацията училища през последните три години, като единствено е налице разместване на позициите, допълват специалистите.

Още от категорията

Последно

Реклама