петък, юни 2, 2023

Йорданка Фандъкова е новия кмет на София

Йорданка Фандъкова е новият кмет на София за оставащите 2 години от мандата. Частичните местни избори в столицата се наложиха, защото след победата на ГЕРБ на парламентарните избори на 5 юли, а на 27 юли Бойко Борисов, бившият кмет на София се закле в Народното събрание като петдесетият премиер на България.

Фандъкова спечели убедително днес срещу кандидата на БСП Георги Кадиев, бивш зам. министър на финансите в правителството на Сергей Станишев, и настоящ общински съветник. Независимо от ниската избирателна активност всички социологически агенции дават на Фандъкова между 67 и 69 на сто подкрепа срещу 22-24 на сто за кандидата на БСП Георги Кадиев.
18 бяха кандидатите за кмет на София и бившият зам. кмет по образование и култура, депутат за кратко от ГЕРБ и министър на образованието Йорданка Фандъкова убедително се справи с тях, независимо от ниската избирателна активност. Подкрепа за нейното издигане за кандидат-кмет на София Фандъкова получи и от СДС, ДСБ и „Атака“. Тя е била дългогодишен директор и преподавател по руски език в 73 езикова гимназия „Владислав Граматик“, заместник-кмет на Столична община по образование, депутат в 41-то Народно събрание, министър на образованието. Посланието на Фандъкова като кандидат кмет беше „София – в добри ръце“.
„Много неща трябва да се развият в нашия град”, заяви Фандъкова днес, когато гласува в 47 СОУ „Христо Г. Данов” Тя допълни, че би искала да заложи на развитие и на дългосрочни перспективи, а не само на решаване на проблеми. „Градът ни има невероятно голям ресурс и трябва да се развият тези ресурси”, посочи още кандидатът за кмет на столицата. Според нея, за да се случи това са необходими много сили и много хора, с които да работи. Тя си призна, че през изминалата нощ е спала малко, но спокойно.
БГНЕС припомня, че в специално интервю за агенцията Фандъкова каза, че за нея е важно да не се губи време след изборите. Това, че имам големия опит от работата ми в екипа на Бойко Борисов ми позволява да започна от първия ден с текущите проблеми, каза още тя. При едно от социологическите изследвания за 100-те дни на правителството Йорданка Фандъкова убедително беше в челната тройка по доверие след премиера Бойко Борисов /63.6%/ и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов /51.6%/ с 48.4%. /БГНЕС

Още от категорията

Последно

Реклама