неделя, юни 4, 2023

Издънка при старта на делото срещу Христо Ковачки

С фалстарт започна делото срещу бизнесмена Христо Ковачки, предаде репортер на БГНЕС. 30-минутна почивка даде съдията по делото Александра Йорданова, защото в самото начало на процеса възникна проблем с предявяването на гражданския иск срещу Ковачки.
Двамата юрисконсулти представиха пълномощни от министъра на финансите и граждански иск за над 16 781 000 лева. Двамата адвокати на подсъдимия – Ина Лулчева и Илиян Василев възразиха, че те трябва да са упълномощени от Териториалната дирекция на НАП в София, защото тя е понесла щетите. Съдът даде 30 минути почивка за да могат юристите да представят нови пълномощни. 22 свидетели са призовани за съдебното заседание, като от тях се явиха 12. Христо Ковачки се появи с 20 минути закъснение. Той мина през служебния вход на Съдебната палата, за да избегне среща с чакащите го журналисти.
БГНЕС припомня, че в средата на август бизнесменът Христо Ковачки беше обвинен за данъчни задължения за близо 16 милиона лева, съобщи на 17 август заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той уточни, че става дума за данъчни престъпления в особено големи размери, за което се предвижда затвор от 3 до 8 години. Престъпленията са извършвани през 4 фирми, които са еднолична собственост на Ковачки. Това са ЕТ „Щайн – Христо Атанасов“, „МАХ-2003” ЕООД и „Данесто“ ЕООД, които са еднолична собственост на Ковачки. Последната фирма е „Ню партнерс“ ЕООД, която е с реално упражнявана дейност животновъдство – отглеждане на прасета, зайци, пилета, кокошки. Дружеството има капитал в размер на 5000 лева, чийто едноличен собственик пък е фирмата „Ел Ем Импекс“ ЕООД. Тя контролира дейността на още десетина фирми на енергийния бос, където той е съдружник заедно с Никифор Вангелов. При разплитането на далаверата разследващите установяват, че фирмите са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС, показват финансовите експертизи по делото.
От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос, свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Бизнесменът препродавал съоръженията на свои фирми, като след всяка сделка е теглел ДДС. Така Ковачки е ползвал данъчен кредит и се е облагодетелствал. Една от фирмите на бизнесмена е успяла да дръпне 10 млн. лв. ДДС от държавния бюджет. Това показва експертиза, която вече е приложена по делото. Престъпната схема, измислена от Ковачки, много наподобява друга, използвана от бизнесмена Марио Николов. В момента той е подсъдим по дело за присвояване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Николов е разследван и за кражба на ДДС. Схемата му е действала чрез закупени стари машини за месопреработване, които се прехвърлят през верига от фирми, като източеният ДДС е за 40 млн. лева. /БГНЕС

Още от категорията

Последно

Реклама