сряда, септември 27, 2023

Ирена Кръстева купи ББТ

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на едноличен контрол от «Нова българска медийна група холдинг» на Ирена Кръстева върху «Балкан Българска телевизия» ЕАД, съобщиха от пресцентъра на КЗК.
Концентрацията ще се осъществи по силата на Предварителен договор за покупко-продажба на дялово участие. Сделката цели да увеличи качеството на предоставяните услуги и да доведе до разработването на нови продукти. Анализът на КЗК показва, че към момента на сделката дружествата оперират на различни пазари, поради което операцията няма да доведе до хоризонтална или вертикална интеграция между тях и пазарните им дялове няма да се променят. Поради това КЗК счита, че концентрацията няма да доведе до промяна в структурата на засегнатите от сделката пазари, както и няма да създаде предпоставки за настъпването на неблагоприятни последици за конкуренцията на тях.
БГНЕС припомня, че „Нова българска медийна група“ навлезе на медийния пазар през лятото на 2007, когато купи в. „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, а по-късно и „Меридиан мач“, и великотърновския „Борба“. В края на 2008 те придобиха и ТВ 7 и в. „Експрес“.
През май т.г. прокуратурата съобщи, че не е извършено престъпление от общ характер във връзка с произхода на средствата, с които Ирена Кръстева е извършила сделките за ТВ7 ЕАД и „Експрес БГ“ АД. Още преди изборите се заговори, че същата медийна група е на път да придобие и телевизия ББТ. През февруари стана ясно, че телевизията е собственост вече на ирландската Соmmunicorp Group, а създателят й Петър Манджуков, е запазил 20% от акциите си. Според публикации в медиите тогава, цената на сделката е била 8 млн. евро. /БГНЕС

Още от категорията

Последно

Реклама