Интернет милионери

Ливиу Думитраску – на 30 години, и Даниел Татар – на 29 години, които преди 8 години създават уеб-сайта eJobs.ro, днес най-голямата румънска онлайн борса за търсене на работа, станаха първите румънски „дот-ком“ милионери, след като продадоха 30% от компанията си на американския инвестиционен фонд „Тайгър глобал мениджмънт“ (Tiger Management) за 4.2 милиона евро, предаде Ромпрес.

Ашли Куалс е момиче на 17г., което вече е милионер от интернет. Бизнесът на Ашли е прост – тя прави безплатни дизайни за лични страници на тинейджърки в MySpace. Започва преди 2 години, когато е на 15, а две години по-късно е преуспяващ собственик на WateverLife.com. Бизнес моделът на Ашли Куалс е печалба от реклама в сайта й. Самите дизайни тя не ги продава – всеки може да се регистрира и да си вземе дизайн по свой вкус. Ашли до този момент е изготвила над 3000 различни дизайна.

Малко данни за WateverLife.com:

  • 7 милиона посетители месечно.
  • 60 милиона разгледани страници месечно (15 пъти повече от Techcrunch).
  • Стойност на първия чек от Адсенс – 2790 долара.
  • Използвани рекламни програми в момента – 4, паралелно една с друга.
  • Приходи в момента – 70 000 долара месечно (60% от тях – по линия на Адсенс).
  • Отказана оферта за закупуване на сайта в ранната фаза на развитие – на стойност 1,5 милиона долара + кола по избор.

В България нямаме такива постижения но също имаме успешни примери , Инвестор.бг, Уеб Медия Груп, НетИнфо, ПетровСофт (дай боже). Похвално е, че първите две компании се търгуват на Фондовата Борса като Инвестор.бг има пазарна капитализация от 16 милиона лева.