сряда, септември 27, 2023

Интернет милионери

Ливиу Думитраску – на 30 години, и Даниел Татар – на 29 години, които преди 8 години създават уеб-сайта eJobs.ro, днес най-голямата румънска онлайн борса за търсене на работа, станаха първите румънски „дот-ком“ милионери, след като продадоха 30% от компанията си на американския инвестиционен фонд „Тайгър глобал мениджмънт“ (Tiger Management) за 4.2 милиона евро, предаде Ромпрес.

Ашли Куалс е момиче на 17г., което вече е милионер от интернет. Бизнесът на Ашли е прост – тя прави безплатни дизайни за лични страници на тинейджърки в MySpace. Започва преди 2 години, когато е на 15, а две години по-късно е преуспяващ собственик на WateverLife.com. Бизнес моделът на Ашли Куалс е печалба от реклама в сайта й. Самите дизайни тя не ги продава – всеки може да се регистрира и да си вземе дизайн по свой вкус. Ашли до този момент е изготвила над 3000 различни дизайна.

Малко данни за WateverLife.com:

  • 7 милиона посетители месечно.
  • 60 милиона разгледани страници месечно (15 пъти повече от Techcrunch).
  • Стойност на първия чек от Адсенс – 2790 долара.
  • Използвани рекламни програми в момента – 4, паралелно една с друга.
  • Приходи в момента – 70 000 долара месечно (60% от тях – по линия на Адсенс).
  • Отказана оферта за закупуване на сайта в ранната фаза на развитие – на стойност 1,5 милиона долара + кола по избор.

В България нямаме такива постижения но също имаме успешни примери , Инвестор.бг, Уеб Медия Груп, НетИнфо, ПетровСофт (дай боже). Похвално е, че първите две компании се търгуват на Фондовата Борса като Инвестор.бг има пазарна капитализация от 16 милиона лева.

Още от категорията

Последно

Реклама