сряда, септември 27, 2023

И тази година най-богатите хора на света са…

 

Собственикът на модната верига Zara Амансио Ортега се изкачва от пета на трета позиция в сегашната класация на „Форбс“. Той добавя към богатството си 19,5 млрд. долара за една година. Състоянието му вече възлиза на 57 млрд. долара.

В челната петица на четвърто място е Уорън Бъфет със „скромните“ 53,5 млрд. долара. Въпреки че богатството на собственика на холдинга Berkshire Hathaway се увеличава от 44 млрд. на 53,5 млрд. долара, Бъфет пада с едно място в класацията в сравнение с миналата година, когато беше четвърти. Това е първата година от 2000 г. насам, когато Уорън Бъдет не е в челната тройка.

Пети е Лари Елисън, който притежава богатство в размер на 43 млрд. долара. Елисън е собственик на компютърния конгломерат Oracle. Богатството му се покачва тази година спрямо 37,5 млрд. долара година по-рано.

Класацията на Топ 10 допълват:

6. Чарлз Кох – 43 млрд. долара

Чарлз Кох е председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на щатската корпорация за производство, търговия и инвестиции Koch Industries. Той притежава 42%-ов дял от компанията.

7. Дейвид Кох – 34 млрд. долара

Братът на Чарлс Кох – Дейвид, който също така има 42%-ов дял от Koch Industries, изостава с няколко милиарда.

8. Ли Ка-шин – 31 млрд. долара

Милиардерът от Хонг Конг се изкачва на 8-мо място в класацията, след като миналата година заемаше 10-тата позция, като отново е най-богатият азиатец. Бизнесът му е главно в строителния бранш.

9. Вивиан Бетанкур – 30 млрд. долара

Вивиан Батанкур е собственичка на френския козметичен гигант „L’Оreal“. Тя оглавява и класацията на най-богатите дами на планетата. Поради напредналата си възраст тя страда от деменция, а за богатството ѝ отговарят нейните дъщеря и внук.

10. Бернар Арно – 28 млрд. долара

Бернар Арно е собственик на модните марки Louis Vuitton и Bulgari. Миналата година той беше доста по-напред в класацията на списанието – на четвърто място.

Още от категорията

Последно

Реклама