сряда, септември 27, 2023

Глобиха фирми на Румен Гайтански Вълка

Трудовите инспектори са открили куп нарушения при проверка на бившия концесионер на столичното сметосъбиране „Новера“ и са се натъкнали на тотален отказ да им се съдейства, обяви в понеделник директорката на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова.

Четирите боклукчийски дружества „Волф“, „Чистота“, ДИТЦ и „Новера“ са глобени с по 20 бона всяко заради възпрепятстване на работата на Главна инспекция по труда, съобщи директорката й Румяна Михайлова.

Контрольорите направили проверка в кино „Изток”, където в насипно състояние се съхраняват документите на около 1500 работника от дружествата, отговорни за почистването на столицата. Уведомена е прокуратурата.

Работниците не са получавали възнаграждения за 15 дни на юни, през юли и август са били принудени за ползват неплатен отпуск, а от 1 септември 994 от тях са освободени „по взаимно съгласие“, въпреки, че дружествата не са обявени в несъстоятелност. Така те ще могат да получават обезщетения от бюрата по труда само 4 месеца.

„Оказа се, че фирмата се управлява от адвокатско дружество до обявяването на процедура за ликвидацията й. От откритата документация става ясно, че във фирмата са работили около 1 500 души“, обясни Михайлова. Първоначално всички служители са били принудени да напуснат. След намесата на инспекторите, 994 души все пак са напуснали, но останалите са отказали и продължават да се водят на работа в „Новера“, без да имат работа. Инспекторите по труда са ги информирали за правата им.

Собственик на фирмите е Румен Гайтански с прякор Вълка

 

Още от категорията

Последно

Реклама