неделя, юни 4, 2023

Германски милиардер се самоуби

Германският милиардер Адолф Меркле – 94-ят по богатство в света според сп.“Форбс“, се самоуби, отчаян от финансовата криза и рухването на неговата бизнес империя.
„Отчайващото състояние на неговите компании, причинено от финансовата криза, несигурността от последните седмици и безсилието му да стори каквото и да е, прекършиха един енергичен предприемач и той сложи край на живота си“, се казва в официално съобщение на семейството му.
Прокуратурата в южния германски град Улм, край който е родното място на милиардера, обяви, че той е загинал след като е бил ударен от влак. Няма данни в трагичния инцидент да е замесено друго лице, допълват от прокуратурата, цитирана от Ройтерс.
Според банкови източници фамилията Меркле е изгубила стотици милиони евро от лоши инвестиции, като само от участието им във „Фолксваген“ щетите са за около 400 млн. евро. Милиардерът водеше от седмици насам преговори с банките за рефинасиране и разсрочване на дълговете.
За Меркле работят над 100 хиляди души, а годишните продажби на компаниите му надхвърлят 30 млрд. евро.
Фамилията държи 79% от „Хайделберг цимент“ – най-големият производител на цимент в Германия с 68 хил. служители и над 11 млрд. евро продажби.
Компанията за генерични лекарства „Рациофарм“ е с 5 400 служители и четвърта по големина в света в своя бранш.
Други фирми в бизнес империята са „Фьоникс фармахандел“ – с 22 хил. служители и 21.6 млрд. евро продажби това е най-големият търговец на лекарства на едро в Германия и втори по голеимина в Европа след „Селесио“.
През 1997г. Меркле купи VEM Group, включваща три големи производителя на електродвигатели.
Меркле конктролират 89% от Kaessbohrer – производител на машини за обработка на ски писти.
След новината акциите на HeidelbergCement паднаха с над 11 на сто до дъно за деня при 29.16 евро, но по-късно се възстановиха до 30.65 евро за акция.
Акционерите на групата се опасяват, че липсата на Меркле ще попречи на преговорите с банките в труден за компанията период.

Кой беше Адолф Меркле?

* Миналата година той претърпя огромни загуби, когато попадна под натиск да продаде част от активите си и да търси мостови кредити, след като бяха разкрити манипулации с акциите на „Фолксваген“.

* Баща на четири деца, той бе поставен на 94-то място в глобалната класация на сп.“Форбс“ за най-богатите хора на планетата за 2008г.

* Богатството му се основава на наследството на дядо му от Бохемия, което бе доразвито в най-големия в Германия търговец на едро на лекарства – Phoenix Pharmahandel.

* Адолф Меркле, който се самоуби на 74 години, избягваше вниманието на медиите. Той бе юрист по образование, живееше в южната провинция Баден-Вюртемберг и обичаше ските и планинарството.
Dnevnik.bg

Още от категорията

Последно

Реклама