събота, юни 10, 2023

Ганчев и Станишев правят първа копка на автозавода в Ловеч

Премиерът Сергей Станишев и кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев направиха днес първа копка на завод за производство на автомобили.

На церемонията присъства собственикът на българската фирма „Литекс моторс“ Гриша Ганчев и на китайската „Грейт уол“, които заедно ще строят завода край ловешкото село Баховица.

Очаква се предприятието да предложи работа на 1300 служители, съобщи БТА. До края на 2010 г. се очаква заводът да произвежда два модела автомобили, които ще бъдат използвани като прототип за производството и на българска кола. Председателят на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев връчи на „Литекс моторс“ сертификат за инвеститор клас „А“. От страна на българската фирма кметът Казанджиев получи ключовете на два от китайските автомобили, които ще се произвеждат в новия завод – джип „Хувър“ и лека кола „Флорид“.
В приветствието си към представителите на българската и китайската фирма Сергей Станишев заяви, че една от целите на правителството и лично негова цел, е привличането на чуждестранни инвестиции, за да може да има нови производства и откриването на нови работни места. Чрез подобни инвестиции България ще става все по-конкурентноспособна в региона и в Европейския съюз, допълни министър-председателят.
Първоначалните инвестиции възлизат на 80 милиона евро, а в следващ етап ще достигнат до 300 милиона евро, уточни изпълнителният директор на „Литекс моторс“ Илия Терзиев.
Сериозни инвеститори от Словакия избраха България, за да инвестират стотици милиони еврo. Част от средствата ще бъдат вложени и за строежа на нов завод в Община Ловеч, заяви премиерът Сергей Станишев.

Още от категорията

Последно

Реклама