неделя, юни 4, 2023

Милиардерките на Forbes за 2009 г.

В началото на списъка попада Кристи Уолтън с нетно богатство в размер на 22,5 млрд. долара. Дамата е наследница на създателите на най-голямата верига за търговия на едро и дребно Walmart.

В листата с богаташките попадат още Биргит Раузинг, притежателка на 13 млрд. долара и наследница на съпруга си Гад Раузинг, управител на Tetra Laval. През 1944 г. бащата на съпругът й основава компанията, която предлага революционна технология за пакетиране на напитки като мляко и сокове.
На 51-во място в класацията е Сузане Клатен. Едва на 47 години, тя наследява 11,1 млрд. долара от баща си Херберт Куант. Той й завещава акции в автомобилостроителя BMW и 50% от акциите на фармацевтичната компания Altana. Днес Сузане е начело на борда на директорите на Altana и контролира над 95% от дружеството.
Елена Батурина – съпруга на кмета на Москва Юрий Лужков, започнала кариерата си като работник във фабрика. По-късно се записала да учи в Московския институт по мениджмънт. Запознала се с Лужков през 1987г. През 1991г. двамата стартират дружеството Интеко, занимаващо се с производство на обзавеждане, порцелан и пластмаса, което по-късно се специализирало в строителни материали. Елена Батурина е една от малкото дами в списъка на Форбс, които сами са изкарали състоянието си, оценено на 2,9 млрд. долара. Тя е омъжена, има две деца и е на 47 години.
Даниела Херц, наследница на кафеения магнат Макс Херц, притежава състояние в размер на 2,2 млрд. долара. Семейна вражда през август 2003 година кара Даниела и брат й Гюнтер да продадат общия си дял в размер на 40% от семейната компания Tschibo Holding, днес известна като Maxingvest AG, на майка си и останалите трима братя за сумата от 5 млрд. долара.
Мери Алис Молоун – наследството й в размер на 2,2 млрд. долара й е осигурило 437-то място в класацията на милиардерите по света. Историята на парите на тяхното семейство води началото си от дядото на Мери – Джон Доранс. Той е бил химик, който открил как може да се приготвя супа с наполовина по-малко вода от обикновеното. Това съкращава разходите по приготвяне на течната храна с близо 1/3.
След смъртта на съпруга си Стефан Шоргхубер през ноември 2007 на възраст от 47 години, Александра Шоргхубер – негова съпруга и майка на трите им деца поема контрола върху империята за милиарди, която се занимава с хотелиерство, недвижими имоти, строителство и услуги в областта. Членовете на фамилията Шоргхубер са добре известни в Мюнхен като поддръжници на модерното изкуство и помощта им за редица благотворителни организации, които работят в помощ на деца в неравностойно положение, и техните семейства.

Джулиана Бенетон, чието състояние се оценява на 2,1 млрд. долара, е още една от малкото жени в списъка на Форбс, които сами са извоювали правото да попаднат в почетната листа на 463-то място. През 1965 г. заедно с братята си Лучано, Карло и Гилберто основават Benetton Group. Днес компанията продава брандовете United Colours of Benetton и Sisley. Идеята дошла след като в детството Джулиана редовно плетяла пуловери за брат си Лучано в различни и ярки цветове, с които той да кара колелото си и да бъде забелязват от автомобилите.

Още от категорията

Последно

Реклама