сряда, септември 27, 2023

Добри банкови резултати

Британската банка Barclays предприе безпрецедентна стъпка в своята история, разкривайки предсрочно финансовите си показатели за 2008 г., за да успокои инвеститорите след спада на акциите си с 25% само за един ден, съобщава електронното издание на вестник „Файненшъл Таймс”.
Вчера акциите на банката се сринаха с 25% на Лондонската фондова борса, намалявайки с една четвърт капитализацията на третата по-големина финансова институция на Острова.
„Не можем да намерим обяснение за този спад на курса на акциите”, се казва в извънредното изявление на банката. Ръководството на Barclays взе решение да обяви един месец по-рано от предвиденото, че печалбата на банката преди облагането за 2008 г. ще бъде „доста по-голяма” от прогнозираните от експертите 5,3 милиарда паунда. Тази стъпка е била предприета, за да се успокои паниката на британските и международните инвеститори, коментира „Файненшъл Таймс”, цитиран от агенция „Новости”. По-рано Barclays обяви, че ще съкрати 4 хиляди свои служители в цял свят, което също доведе до спад на акциите на банката.

В България „Българо-Американска Кредитна Банка“ показа на фондовата борса своите резултати. Отчетите на банката сочат 4% ръст на печалбата до 53,2 млн. лева. Седмицата преди отчета банката загуби над 17% от стойността на акциите си, като последно акциите се търгуваха с цена 9,70 при печалба на акция 4,21 лева за акция. Със сигурност  голяма част от негативното отношение на инвеститорите към банката се дължина на „Американска“ в името.

 

Още от категорията

Последно

Реклама