неделя, юни 4, 2023

ДКЕВР глоби ЧЕЗ половин милион лева

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да наложи принудителни санкции на две от енергийните дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ в България.
Глобата е затова, че ЧЕЗ не изпълнява решението й за въвеждане на едномесечно отчитане на електрическата енергия, съобщиха от ДКЕВР, цитирани от „Фокус“.
За да защити интересите на потребителите, със свои решения от октомври и декември миналата година, ДКЕВР постанови прекратяване на експериметналното тримесечно отчитане и постави на чешката компания срок до края на март 2009 г. за въвеждане на едномесечно отчитане на потребената енергия на всички нейни абонати, се казва в съобщение на регулатора. След направена проверка негови експерти установиха, че решенията не се изпълняват. Въз основа на констатациите и в съответствие с действащото законодателство председателят на ДКЕВР постанови налагане на две имуществени санкции от по 250 000 лв. съответно за ЧЕЗ “Разпределение България” АД и ЧЕЗ “Електро България” АД.
ДКЕВР постанови и удължаване на срока за преминаване към едномесечно отчитане с три месеца. През това време от ЧEЗ трябва да предприемат всички мерки за стрикното спазване на условията, поставени от регулатора. Очаква се окончателното решение на комисията да бъде взето в края на месец юни.
ЧЕЗ ще изчака да получи официалното решение на (ДКЕВР) по повод наложената принудителна санкция на дружеството, съобщиха от пресслужбата на компанията, цитирани от БГНЕС. След като се запознае с него, ЧЕЗ се надява да има възможност да проведе разговори с комисията за разясняване на евентуални въпроси, свързани с решението. След изясняване на ситуацията компанията ще излезе с официално становище.

Още от категорията

Последно

Реклама