петък, юни 2, 2023

Демонстрации срещу банките в Чикаго

Няколко хиляди демонстранти протестираха вчера по улиците на Чикаго срещу банките по време на форум на Асоциацията на американските банкери (American Bankers Association), скандирайки: Банките бяха спасени, ние бяхме ликвидирани, предадоха световните агенции.

Демонстрантите, които издигаха плакати с надпис: Wall Street е отговорен, поискаха да се сложи край на премиите, отпускани на банкерите, които те смятат за отговорни за рецесията и затягането на кредитите в САЩ.

Протестиращите призоваха банкерите да престанат да воюват срещу финансовите реформи и да инвестират милиардите долари помощ от правителството за овладяване на изземването на жилища и за стимулиране на малките и средни предприятия.

Според демонстрантите Асоциацията на американските банкери и шест големи банки са похарчили 35 милиона долара, за да се противопоставят на проектите за финансова реформа, получавайки в същото време милиарди долари финансова помощ и заеми от ФЕД.

Тук сме, за да подкрепим призива на президента Барак Обама за нова строга финансова регулация и да бъдат накарани банкерите да се откажат от презрителното отношение към хората, на които се предполага, че трябва да служат, заявиха протестиращите.

Миналия четвъртък американските власти наложиха серия ограничения на заплащането в банковия сектор и в големите компании, спасени неотдавна от фалит. В  момента в Конгреса на САЩ се разглежда проектозакон, който цели  да  бъде накаран финансовият сектор да плаща за рисковете, пораждани от най-големите компании.

Още от категорията

Последно

Реклама