неделя, юни 4, 2023

Държавата се минала с продажбата на панаира в Пловдив

Извършена е проверка на Международния панаир в Пловдив. Държавата и нейните представители са се „самоизпързаляли”, държавният интерес е отстъпен и незащитен. Това е изводът от проверката, който съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Трайков съобщи и друг детайл – установено е, че през 2007 година се взема решение за разпределяне на дивидент за финансовата 2006 година, държавата тогава има мажоритарно участие под условие, че дивидент няма да се изплаща, ако има решение на Министерски съвет. Такова няма, така че дружеството дължи на държавата дивидент от малко над 1.3 млн. лева, които е трябвало отдавна да бъдат внесени. Опити от страна на икономическото министерство да сигнализира финансовото за неполучената сума са останали без последствие.
Ново писмо е изпратено от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма до Министерство на финансите за завеждане на иск към панаира.

Ако държавата има да получава 1 300 000 лева дивидент от Пловдивския панаир, тя ще си ги получи. Това каза за Агенция „Фокус” бизнесменът Георги Гергов.
Гергов коментира думи на икономическия министър Трайчо Трайков, който днес изнесе такава информация.
Това обаче би означавало, че никой от останалите акционери не е получил дивидента си и също трябва да го получи, поясни бизнесменът.
По отношение на трагедията с български туристи в Охрид, Георги Гергов каза, че основна вина има отношението на държавата към туризма.
По целия свят има ясни правила в туризма, само в България не, за нещо, което носи пари на държавата. Тя е органът, който трябва да контролира какво се случва, посочи той.
Георги Гергов каза, че очевидно това не е първата екскурзия на фирмите, които работят без лиценз и това явно е практика. Той посочи, че никой не може да каже колко е сивият сектор в туризма, но фактът, че това се говори, означава, че такъв има.

Още от категорията

Последно

Реклама