вторник, юни 6, 2023

Държавата може да откупи ЦУМ от Гергов

ЦУМ може да стане новият дом на Националния исторически музей, ако собственикът на сградата Георги Гергов се съгласи да я продаде на добра цена на държавата. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Трайчо Трайков.

„Господин Гергов се опитва да продаде ЦУМ на държавата. Ако видим конкретна оферта и ако цената е добра за държавата, ще я разгледаме и дай Боже НИМ да си има нова сграда в центъра на София, каквато заслужава“, каза министърът. Не приемаме схемата, при която ЦУМ се апортира в капитала на Пловдивския панаир, защото сме точно срещу този вид приватизация, допълни той. Ако Гергов апортира ЦУМ в капитала на Пловдивския панаир, срещу това той още повече ще увеличи своя дял в панаира и фактически ще го приватизира. От тази гледна точка за мен предложението не е приемливо, коментира министърът. Но това е чудесна сграда за Националния исторически музей, каза министърът.

Идеята ЦУМ да стане музей бе лансирана наскоро от лидера на ДСБ Иван Костов. Собственикът на магазина Георги Гергов, който държи и Пловдивския панаир, излезе с контра предложение – да апортира ЦУМ в Панаира. Оказва се, че писмото с предложението за апортиране на ЦУМ е внесено в петък в Министерство на икономиката. В него се предлага, след като апортът бъде направен, новите акции да се запишат изцяло от „Пълдин Туринвест“ – фирмата на Георги Гергов и пловдивската община. Така пловдивското дружество ще държи 75% в Панаира, а държавата – 25%. Писмото е изпратено и до Министерския съвет.

Още от категорията

Последно

Реклама