петък, юни 2, 2023

Дачия стълб в румънската икономика

Износът на румънския автопроизводител Dacia е нараснал с повече от 60% през първата половина на годината, до почти 1.3 млрд. евро, според Zizarul Financiar.

Сумата съставлява 10% от износа на Румъния. Износът на Dacia е подкрепен основно от изпълнението на програми за обновяване на автомобилни паркове в Западна Европа, които ще приключат в последното тримесечие на настоящата година.

През 2004 г., когато е пуснат моделът Logan на Dacia, износът на компанията е съставлявал по-малко от 1% от общия износ на Румъния.

Износът на Automobile Dacia скача с над 60% през първите шест месеца на годината до 130 668 автомобила. В Западна Европа продажбите на Dacia поскъпнаха с почти 100% до 95 997 броя. Dacia е една от марките с най-големи продажби в Германия по програмата за връщане на стар автомобил при покупката на нов.

През първото полугодие Dacia е продала в световен мащаб 153 795 автомобила, произведени в заводите на компанията в Миовени и в Казабланка, Мароко, според данните на Renault Group. Автомобилите се продават основно в Европа и Русия, но също и на пазари като бразилския и аржентинския.

Ако Dacia не беше увеличила дневното производство от 1 085 автомобила в началото на тази година до 1 340 автомобила в момента, икономическият спад в Румъния в края на годината е щял да достигне 9%, в сравнение с 6.2% в момента, според анализатори.

На румънския пазар Dacia е продала 23 158 автомобила за първите шест месеца на 2009 г., или приблизително 15% от производството на завода в Миовени. Това е с почти 50% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, а румънският пазар отчита 55-процентно понижение.

Още от категорията

Последно

Реклама