вторник, юни 6, 2023

bTV пак на тезгяха

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок се разделя с bTV. Central European Media Enterprises (CME) е на финалната права в сделката за телевизията, сензационно обяви Ройтерс. Цената е колосална – 500 милиона евро.

Новината потвърдил пред Ройтерс отлично осведомен източник от София, запознат с преговорите. „Сделката вероятно ще бъде обявена в седмиците след 1 февруари“, твърди агенцията.

„Няма нищо официално. И на Ройтерс казахме, че преговори се водят от доста време, и то не само със СМЕ, а и с други купувачи“, обясниха от пиар отдела на bTV.

CME е собственик на телевизиите PRO.BG и RING.BG. Тя е базирана на Бермудите, контролира се от американския милиардер Роналд Лаудер, син на основателя на козметичната империя Есте Лаудер.

Романа Томасова, вицепрезидент по корпоративните комуникации на CME, отказа коментар, писа още Ройтерс. Пред агенцията тя посочва само, че CME разглежда няколко опции в България след покупката на двата тв канала през 2008 г. „Тези опции може да включват джоинт-венчъри, сливания, придобиванията или просто да развиваме съответната телевизия, както си е в момента“, заяви още Томасова. От „Нюз Корпорейшън“ в Лондон на Рупърт Мърдок също са отказали коментар.

Слуховете за продажбата на 55% от bTV на Central European Media Enterprises (CME) вървят от лятото на 2009 г. Още тогава се твърдеше, че сделката е за около 500 милиона евро. За сравнение Нова тв бе продадена лятото на 2008 г. за 620 млн. евро на холандската MTG.

През юли компанията на Мърдок „Нюз Корпорейшън“ нае „Леман брадърс“ да оцени стойността и стратегическите възможности на три от телевизионните си станции в Източна Европа. Още тогава „Ройтерс“ съобщи, че става дума за тв канали в България, Сърбия и Латвия. По-късно от „Нюз Корпорейшън“ замразиха сделката заради световната финансова криза. Мениджъри пък обясниха, че паричните потоци на bTV са прекрасни и че няма логика в ситуация на стагнация на пазара да се прави такава сделка, тъй като медията може да бъде продадена за по-малко пари от реалните.

Още от категорията

Последно

Реклама