вторник, юни 6, 2023

Богаташко изложение в Истанбул

За първи път в Истанбул отвори врати Панаирът на милионерите. В залите на истанбулския център СНР Експо 222 световно известни марки излагат луксозни изделия, много от които е невъзможно да се видят на друго място.

За любителите на автомобилите за пръв път се излага специален модел Бентли, който струва 860 хил. евро, автомобили от серията Джеймс Бонд, коли на Парис Хилтон.

Сред турските маркови стоки най-впечатляващи са яхтите, сред които е и специално построената от турска фирма яхта за руския милиардер Роман Абрамович, която струва 190 хил. евро.

Уникални килими, изтъкани от коприна и злато, колекции от накити от порядъка на 2-3 млн. долара, часовникови колекции, мебели, струващи 100 хил. евро са сред експонатите, което е разположено на 20 хил. кв. м.

Специален интерес предизвиква представянето на имението на пилота от Формула 1 Михаил Шумахер, което се намира на остров край Дубай.

Най-атрактивното шоу е интернационалното булчинско дефиле, което се организира за пръв път на истанбулското изложение. В него се представят 20 специализирани фирми от 20 страни.

Панаирът на милионерите съществува от 2001 г. След Холандия, Белгия и Русия сега той е в Истанбул, който спечели домакинството в конкуренция с Дубай.

Според специалистите решаващо се оказало обстоятелството, че градът е свързващото звено между Изтока и Запада, а също и за да притегли богати кленти от Русия и Близкия изток. Твърди се, че на руснаците са най-богатите купувачи на този панаир, където стойността на стоките се оценява на около 500 милиона долара. Следват ги украинците и казахстанците.

Представител на Експо съобщи, че се очаква 15 хил. души да посетят изложението, от които около 2 хил. чужденци. Очаква се също приходите от хотели и обслужване да бъдат най-малко 50 млн. долара.

По думите на държавния министър по външната търговия Кюршат Тюзмен при откриването на истанбулското изложение пазарът на потреблението на луксозни стоки в света надхвърля 220 млрд. долара.

Източник: БТА

Още от категорията

Последно

Реклама