сряда, март 22, 2023

Блокираха царските имоти

Парламентът блокира Симеон да се разпорежда със земи и имоти, върнати или дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис Трети. За наложения мораториум върху царските имоти гласуваха 106 депутати, против бяха двама, а се въздържаха 13.

Подкрепата за замразяването бе от ГЕРБерската група, Атака, Синята коалиция и независимите – бивши РЗС. Двама от ДПС гласуваха „против“, а останалите от групата на Ахмед Доган и представителите на Коалиция за България се въздържаха.

Предложението за мораториума бе дело на Яне Янев и хората му в парламента.

Лидерът на РЗС заяви, че реалната пазарна стойност на имотите и горите, които владее Симеон Сакскобургготски до този момент е 500 млн. евро. Това в условие на криза е твърде значим ресурс за държавата, посочи Янев.

Решението засяга експлоатацията и строителството в имотите, както и разпореждането със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на царските наследници.

Мораториумът ще действа до приемането на специален закон. Лицата, които се намират във владение или държане на посочените имоти и вещи, са длъжни обаче да полагат за тях грижата на добър стопанин, в противен случай носят отговорност за вреди, е записано в решението.

 

Още от категорията

Последно

Реклама