вторник, септември 26, 2023

Банките в САЩ раздали големи бонуси въпреки загубите

Някои банки, засегнати тежко от кризата и получили голяма държавна помощ са раздали огромни бонуси на стотици служители за миналата година, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на главния прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо.

Много от спасените банки вече върнаха парите на държавата, но някои като Bank of America и Citigroup още не са го направили. Куомо е заявил, че прокуратурата разследва изплатените възнаграждения в много от банките за последните девет месеца, по-специално бонусите за 2008 г., които би трябвало д са били изплатени много преди която и да било от банките да е върнала парите от спасителния план.

По думите на Куомо по време на рецесията възнагражденията са останали на нивото си от възхода на пазара между 2003 и 2006 г. въпреки лошите финансови резултати на банките.

По данни на прокуратурата две от деветте банки, които първи получиха помощ от държавата – Citigroup и Merrill Lynch, имат огромни загуби от над 27 млрд. долара всяка за миналата година. Citigroup получи 45 млрд. долара от държавата, а Merrill – 10 млрд. долара. В същото време те са изплатили бонуси съответно за над 5,3 млрд. долара и 3,6 млрд. долара.

В Citi 124 служители са получили бонуси от над 3 млн. долара, а 738 – от един милион или повече. В Merrill 101 човека са получили по 3 млн. и повече, а 696 – по над 1 млн. долара.

Някои от другите банки като Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и J.P. Morgan Chase & Co. Са изплатили по-голяма сума в бонуси, отколкото е била печалбата им за годината, твърдят още от прокуратурата.

Goldman Sachs е била на печалба от 2,3 млрд. долара, платила е бонуси за 4,8 млрд. долара и е получила от държавата помощ в размер на 10 млрд. долара. J.P. Morgan е начало по щедрост при раздаването на бонуси с 1626 служители, получили над 1 млн. долара, и над 200 – с над 3 млн. долара.

Още от категорията

Последно

Реклама