петък, юни 2, 2023

Арестуваха Дамбовците

Братята Пламен (на снимката на любимия си кон) и Йордан Стоянови, по прякор Ждрольовците или Дамбовците, също попаднаха в ареста, след като барети ги влачиха по долни гащи в снега. Според МВР и прокуратурата те заедно с Алексей Петров са мозъчният тръст на бандата за източване на „Кремиковци“ и последващото изпиране на капиталите.
Ако не беше акцията на МВР, след около година-две двамата щяха да са недосегаеми. Щяха да бъдат бели бизнесмени, които са лидери в екологията на страната. Щяха да бъдат забравени скандалите около източването на превърнатия в скрап „Кремиковци“, както и армейските снаряди в Челопечене. Вероятно щяха да бъдат и хората, които на мястото на металургичния гигант щяха да направят крупен бизнес център с ветрогенератори за електрическа енергия.
Фирмата на братята „Екометал инженеринг“ е обявена за екологична фирма номер 1 в областта на рециклирането. Бизнесмените теглят кредит от 28 млн. евро от швейцарска банка и градят завод за рециклирането на бяла техника и автомобили. Опитват се да дръпнат 100-милионен кредит от „Лемън брадърс“ в Лондон, като заложат табаните с шлаката в „Кремиковци“. Но не успяват.
През последните години обаче братята са генерирали достатъчно печалби. Фирмите им стоят на входа на дружеството като най-големите вносители на скрап за преработка, и на изхода – като износители на шлака. През 2007 г. те тръгват да купуват земя, оборудване и дори гара от „Кремиковци“ АД. Така за няколко месеца са успели да се сдобият с хиляди декари във и около комбината.
Твърди се, че двамата братя Стоянови са изкупили близо 10 000 дка в Софийското равно поле. Те са собственици и на ключовата железопътна гара „Прокат“ край Сеславци, както и на трафопост към нея. Държат и 4-етажна административна сграда на открития рудник с площ 32 дка и завода за обогатяване на рудния концентрат край село Кремиковци. Също и шлаков табан край с. Яна с площ между 4000 и 5000 дка. За него платили около 25 млн. лв. Те гневно отричат, че имат толкова земя. Официално според данни от Агенцията за вписвания Ждрольовците са купили чрез фирмата си „Екометал инженеринг“ едва 1592 дка. Поне за половината имоти обаче няма посочени точни площи на терените. Така че купените декари в Софийското поле може да са двойно и дори тройно повече, смятат експерти. Това обаче е в миналото. Сега на преден план е изграждането на ветрогенераторен парк покрай връх Мургаш в Стара планина. Проектът е още от 2006 г., а братята са отделили за целта 170 хектара площ. Планираната мощност е 300 мегавата. Не е ясно обаче дали заради изненадващите арести братята ще успеят да довършат плановете си в близко бъдеще.

Още от категорията

Последно

Реклама