събота, юни 10, 2023

Арестуваха бивш митничар лихвар

Бивш митничар, преквалифицирал се в лихвар, гушнал 81 имота, прибрани от длъжници, закъсали в кризата. 48-годишният Николай Нинов от Ямбол бе арестуван от полицията днес. Той раздавал между 2 и 40 хил. лева на хора в затруднение. Парите обаче били получавани срещу заверен договор за покупко-продажба, договорна ипотека или запис на заповед. Който не се издължавал в срок, губел имота си.

Лихвите са уговаряни устно, казаха от полицията. Нинов се сдобил с апартаменти и парцели в цялата страна.

Той се захванал с лихварство още преди да напусне митническото бюро в Ямбол, където бил старши инспектор до 2006 г. Нинов, който е бивш офицер от противовъздушната отбрана, се спряга за собственик на хотел „Визаж“ в Ямбол. За известен период около 2000 г. е зам.-председател на областния съвет на ДПС.

48-годишният Николай Нинов раздавал заеми между 2000 и 40 000 лева, като в залог взимал апартамент, къща, нива или кола. Така само за няколко години успял да прибере незаконно апетитни имоти в цялата страна. За тях той в момента дължи над 160 000 лева данъци.

Според пострадалите Нинов давал 2000 лева и след това искал да му се върнат 4000. Сред загубилите къщите си има хора, които са имали само едно жилище, допълниха още от полицията.

След подаден сигнал на ямболец обаче Нинов бе арестуван днес. По обяд той бе отведен в местното РПУ. Привечер обаче на бившия митничар му прилошало и затова полицаите го отведоха в болница за изследвания. На 4 от неговите адреси обаче полицаите открили нотариално заверени договори за покупко-продажба на автомобили, нотариални актове за сделки с имоти, тефтери и бележници с имена на длъжници и телефони за връзка./АСН

Още от категорията

Последно

Реклама