събота, юни 10, 2023

Перлен килим се продаде на търг за 5,5 млн. долара

Уникален перлен килим, направен преди повече от век в Индия като дар за гробницата на пророка Мохамед, беше продаден за 5,5 млн. долара на търг в Катар, организиран от „Сотбис“.

От аукционната къща бяха обявили първоначална цена от 5 млн. долара и се надяваха, че за него ще бъде платена много по-висока сума. После обаче я намалиха на 4,5 млн. долара, защото купувачите бяха само трима.

Новият собственик на униката е пожелал името му да бъде запазено в тайна.

Смята се, че перленият килим с размери 173 на 264 см е бил поръчан от махараджата на Барода като дар за гробницата на пророка в свещения за мюсюлманите град Медина. Той обаче починал преди да успее да го дари и килимът бил върнат на семейството му.

Повърхността на постелката е покрита с 2 млн. естествени перли с тегло 30 хил. карата, добити от водите на Персийския залив. На всеки квадратен дециметър от копринената тъкан са втъкани 5000 перли и мъниста. Украсен е и със злато и сребро.

В цялата си над 100-годишна история скъпоценният килим е излаган пред публика само два пъти.

Първият е на голямата изложба в Делхи през 1902-1903 г. След това съпругата на тогавашния раджа на Барода се преместила в Монако и взела със себе си много съкровища, сред които и перления килим.

80 години по-късно той е показан на изложбата „Индия“ в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Още от категорията

Последно

Реклама