вторник, септември 26, 2023

Арестуват шефа на Терем, гепил 5 млн. лева

Биг босът на заводите ТЕРЕМ Жечко Петров е сложил в джоба си около 5 млн. лева след афера с унищожаване на боеприпаси. Това сочат първоначалните данни. Военният началник бе арестуван. Белезниците щракнаха днес следобед. Повдигнато му е обвинение за присвояване в особено големи размери.

Според прокуратурата Петров сключил неизгоден договор с „Евроремонтстрой България“, която да унищожи бомби и гранати на армията. Фирмата обаче нямала разрешително за такава дейност. Аферата е станала в края на миналата година, когато министър на отбраната беше Николай Цонев.

Конкурсите за унищожаване на излишните боеприпаси били проведени няколко месеца след взривовете в Челопечене. „Терем“ и още две фирми спечелили търговете. По документи трябвало заводите „Цар Самуил“ и „Ивайло“ да се заемат с това. Те обаче преотстъпили поръчката за 14,2 млн. лв. на „Евроремонтстрой България“.

Фирмата има разрешение само за ремонт на боеприпаси, но въпреки това унищожила снарядите и гранатите. Твърди се обаче, че работата е струвала малко под 10 млн. лева, а разликата от близо 5 млн. от цялата сума е потънала в джобовете на Петров.

След сигнал до ДАНС тръгнала проверка. От прокуратурата обясниха, че Петров е арестуван, защото още е шеф на фирмата и може да се опита да повлияе върху свидетели и да унищожи документи. От обвинението добавиха, че може да има и други задържани за далавери в ТЕРЕМ./АСН

Още от категорията

Последно

Реклама